Povodí Ohře: 15 milionů kubíků vody ve sněhu

blank

Pokud jde o zásoby vody ve sněhu v oblasti působnosti Povodí Ohře, aktuálně je to 15 milionů kubíků, v roce 2019 to bylo 260 milionů kubíků. Významné vodárenské nádrže v povodí Ohře mají zásobní prostor naplněny v rozmezí 78–84 %, menší vodárenské nádrže z více než tří čtvrtin. 

Vláda loni schválila v oblasti koncept v boji se suchem na Rakovnicku. Na něm společně pracovala ministerstva zemědělství a životního prostředí. Celkové náklady dosáhnou 3,4 miliardy korun. V průběhu přípravy nádrží Senomaty a Šanov se navíc ukázalo, že tato dvě vodní díla by zejména v suchých letních obdobích pro Rakovnicko nedokázala zajistit dostatek vody. Bylo připraveno komplexní řešení, které tuto nepříznivou situaci vyřeší. Investorem nádrže Kryry bude Povodí Ohře, investorem obou přivaděčů státní podnik Povodí Vltavy.

Nádrž Kryry s objemem téměř osm milionů kubíků zajistí dostatek vody v povodí Rakovnického potoka a Blšanky, která bude sloužit především pro závlahy rozsáhlých chmelařských a zemědělských oblastí a k nadlepšování průtoků v tocích v období sucha. Zároveň již je připraveno 550 milionů na financování I. etapy souvisejících opatření, mezi které patří například revitalizace toků a jejich obnova, technická opatření a úpravy na tocích.

Scroll to Top