První ucelený plán proti suchu v Polsku

blank

Polsko za poslední dva roky zažilo sucho, kvůli němuž klesly výnosy v zemědělství a lidem vyschly kohoutky. Nyní země hledá způsoby, jak situaci čelit ještě před tím, než podle odborníků opravdu pocítí změny klimatu a vše se dál zhorší, napsala agentura Reuters. 

„Jde o první ucelený plán, jak působit proti následkům sucha v Polsku,“ řekl o strategii pro roky 2021 až 2027 Daniel Kociolek, mluvčí státní agentury Wody Polskie, která vznikla loni s cílem dohlížet na vodní zdroje. Strategie uvádí, jak zlepšit dostupnost vody prostřednictvím osvětových kampaní a investic, včetně stavby tří desítek nových vodních nádrží. Varšava uvedla, je Polsko jednou z evropských zemí, které nejvíce zasahuje úbytek vody. Má za sebou dva roky sucha, které vedly ke snížení úrody i k tomu, že některá města zůstala bez vody.

Hned ve dvanácti ze šestnácti polských vojvodství vládla loni v létě extrémní sucha a voda chyběla nejen zemědělcům, ale i obyvatelstvu. Ve více než 300 městech a obcích dokonce panoval podle hydrologů kritický stav, vodní nádrže i studny vyschly, nebo je v nich byla voda jen na dně.

Například tisíc obyvatel města Skierniewic v Lodžském vojvodství sucho extrémně pocítilo v červenci, když se jim zcela vytratila voda z potrubí. Podle polských médií také v zemi dlouhodobě chyběl státní program hospodaření s vodou, což se projevuje nejen mimořádným suchem, ale také povodněmi.

Scroll to Top