Voda zdražuje také na Opavsku

blank

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava zvyšují cenu vody na Opavsku o 4,91 procent. Zhruba 900 milionů korun také vloží vodohospodáři do modernizace, rozvoje a oprav infrastruktury v kraji. Jedná se o nejvyšší alokovanou částku nejvýznamnější vodohospodářské společnosti v regionu v historii.

„Nová cena za odběr pitné vody (vodné) pro zákazníky na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku bude činit 47,27 korun za metr krychlový včetně 15% DPH, cena za odvádění a čištění odpadních vod (stočné) bude nově 41,99 korun včetně DPH. U vodného představuje meziroční rozdíl 2,21 koruny (4,9 %), u stočného 1,97 koruny (4,92 %). Souhrnně jde o 4,18 koruny, tedy 4,91 % včetně 15% DPH. Nové vodné a stočné činí celkem 89,26 korun včetně 15% DPH,“ vysvětlil dříve mluvčí společnosti Marek Síbrt.

Podle generálního ředitele SmVaK Ostrava Anatola Pšeničky se v kalkulaci vodného a stočného pro příští rok odráží vývoj nákladů například v nutnosti financovat plán obnovy, rozvoje a oprav vodohospodářské infrastruktury, v personální oblasti nebo v provozní oblasti spočívající v rostoucích cenách chemikálií a energií. „Naše politika udržuje dlouhodobě výši vodného a stočného několik korun pod celorepublikovým průměrem. Cílem je nadále poskytovat našim zákazníkům vysoce kvalitní služby v požadovaném rozsahu za přiměřené ceny,“ sdělil Pšenička.

 Drtivá většina odběratelů hodnotí kvalitu pitné vody SmVaK Ostrava pozitivně

SmVaK Ostrava podle slov generálního ředitele Anatola Pšenička disponují vynikající úrovní úpravárenských provozů a také kvalitními zdroji surové vody v podobě údolních nádrží Šance, Morávka a Slezská Harta – Kružberk. Osm procent dotazovaných odběratelů, kteří vodu vnímají spíše jako nekvalitní, považují za problém mírně rezavou vodu. „To souvisí spíše s vnitřními rozvody v domech, tedy stavem infrastruktury za vodoměrem, než s kvalitou dodávané vody. Pravidelně provádíme rozbory surové vody před úpravou, v průběhu úpravárenského procesu i vody upravené. Probíhají také analýzy pitné vody u zákazníka (odběry z kohoutku). Výsledky rozborů kvality jsou každý týden zveřejňovány na stránkách www.smvak.cz dle sledovaných parametrů, jednotlivých úpraven vody, nejvýznamnějších vodojemů i oblastí, které jsou vodou zásobovány,“ vysvětlil ředitel vodovodů SmVaK Ostrava Milan Koníř.

Scroll to Top