Zlínský kraj: Podpora ekologie, vodárenství, boje se suchem

blank

Rada Zlínského kraje schválila dotační programy na podporu včelařství, ekologických aktivit, vodohospodářské infrastruktury a na zmírnění následků sucha v lesích. Do těchto oblastí kraj rozdělí 31,2 milionu.

Cílem programu Podpora vodohospodářské infrastruktury je zvýšení vybavenosti obcí Zlínského kraje vodohospodářskou infrastrukturou, dále navýšení počtu obyvatel napojených na veřejný vodovod a na kanalizaci s vyhovující likvidací odpadních vod, případně celkové zlepšení zásobování pitnou vodou v odpovídající jakosti a množství. V programu může být rozděleno až 21 milionů korun.

Program Podpora zmírnění následků sucha v lesích je určen vlastníkům lesů a k jeho primárním cílům patří zmírnění následků sucha, a to zvýšením biodiverzity lesních porostů primárně oslabených nedostatkem srážek a usměrnění odtoku srážkové vody na lesních svážnicích a technologických linkách. Do této oblasti bude alokováno 7,5 milionu.

„Dotací na podporu ekologických aktivit bychom rádi motivovali žadatele k vytvoření nových výukových materiálů a programů. Chceme docílit aktivnějšího zapojování dětí, mládeže a dospělých do ochrany přírody a péče o životní prostředí,“ sdělila radní Margita Balaštíková. V tomto případě se počítá s podporou ve výši milionu a půl korun.

Částka 1,2 milionu je vyhrazena včelařům. „Chceme včelařům přispět na pořízení základního i doporučeného vybavení. Jsme si vědomi toho, že je i nadále potřeba zkvalitňovat chov včelstev, soustavně pečovat o jejich dobrý zdravotní stav a snižovat výskyt moru včelího plodu,“ doplnila Balaštíková.

Scroll to Top