V Poličce zřejmě našli zdroj nákazy

blank

Úřady s největší pravděpodobností vědí, odkud pochází znečištění dvou vrtů v Poličce na Svitavsku. V létě měly problém stovky lidí, část z nich skončila v nemocnici. Za potížemi stály kaly z místní strouhy. Radnice rozhodla, že jeden z vrtů nebude využívat.

Strouha podle vedení města v době dešťů ústí do Bílého potoka, ten je nyní ale bez vody. Koryto obsahuje patrně velké množství usazenin a kalů a materiál se nejspíš dostal do podzemí. Vzhledem k odstavení jednoho vrtu se musí spolehnout na jiný zdroj. Rozbory hygieny dříve potvrdily ve vodě přítomnost norovirů.

„Je to jeden z nejinfekčnějších virů, naprosto běžně se vyskytující, který se přenáší kontaktem mezi lidmi i z kontaminovaných povrchů. Je nesmírně odolný, působí na něj jen vybrané dezinfekční prostředky s vysokým obsahem alkoholu,“ komentoval nálezy hygieniků Jaroslav Říha z krajské hygienické stanice.

Obyvatelé Poličky již také podle informací České televize podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli nevyhovující pitné vodě. Policie ale konstatovala, že v podobných případech vyšetřování často vyjde naprázdno a viníka se najít nepodaří.

Scroll to Top