Povodí Vltavy: Vyšší průtok snížil dopad úniku chemikálií

blank

Vyšší průtok v řekách, který Povodí Vltavy zajistilo vodou z přehrad, snížil dopad úniku chemikálií z výrobní firmy v Klatovech na přírodu. Nyní už je znečištění na dolní Vltavě podle mluvčího podniku Huga Roldána na hranici zjistitelnosti.

„Uniklo nám asi dvě stě litrů již zředěného, dvouprocentního roztoku, který používáme na impregnaci nařezaných dřevěných lamel. Šlo o lidskou chybu. Stalo se to v noci, my jsme to zjistili relativně pozdě, když už byla látka v Drnovém potoce,“ řekl po nehodě ředitel klatovské firmy Petr Kohel. Postupně se chemikálie dostaly do Úhlavy, Berounky a Vltavy. Povodí následně všechny toky detailně monitorovalo a zvýšilo průtoky z vodních nádrží, aby se nebezpečné látky naředily.

„Jedině díky existenci nádrží v povodí Vltavy bylo možné zásobu vody využít k naředění znečišťující látky v potřebné míře a zabránit nedozírným ekologickým škodám. Od chvíle, kdy vodohospodáři začali nadlepšovat průtok na Úhlavě z nádrže Nýrsko, následně  z Hracholusk a na dolním toku Vltavy i z Vltavské kaskády, uvolnili ve prospěch eliminace této havárie téměř 20 milionů metrů krychlových vody,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Průtoky na Úhlavě i celé Berounce jsou teď podle vodohospodářů na přirozených stavech a odpovídají aktuálně 30 až 40 procentům dlouhodobého normálu pro říjen. „Na základě operativního vyhodnocování havarijního monitoringu jsme pravidelně informovali odběratele povrchové vody o jeho výsledcích, aby se včas pozastavily odběry po dobu, než projde místem odběru kontaminace,“ sdělil ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Výsledky rozboru vzorků vody podle Povodí Vltavy potvrzují klesající koncentraci znečištění a na dolní Vltavě jsou koncentrace znečišťující látky po naředění zvýšeným odtokem z Vltavské kaskády na hranici stanovitelnosti dostupnými analytickými metodami.

Scroll to Top