V Orlické přehradě je nejméně vody za poslední čtyři roky

blank

Nízká hladina přilákala hledače kovů. Povodí Vltavy upustilo nádrž kvůli stavbě nového lodního výtahu. Extrémně nízká hladina odkrývá pozůstatky zatopených staveb a břehy lákají hledače cenných kovů. Tak málo vody bylo na Orlíku naposledy v létě 2015. Tehdy kvůli suchu.

Povodí Vltavy muselo hladinu Orlíku snížit kvůli stavbě nového lodního výtahu za 60 milionů korun. Vodohospodáři začnou přehradu napouštět znovu na jaře. Modernizací dojde k prodloužení kolejové dráhy v úseku horní vody asi o 12 metrů na délku a o zhruba 3,5 metru na výšku. Úpravy dozná také zařízení převážející plavidla. Zvýší se jeho nosnost ze současných 3,5 až na 6,5 tuny.

„Zajištěním větších plavebních hloubek a modernizací stávajícího lodního výtahu dojde k prodloužení možnosti plavby na vltavské vodní cestě i v období sucha,“ uvedl dříve mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Orlická přehrada je součástí Vltavské kaskády v jižních a středních Čechách. Byla vybudována v letech 1954–1961 a přehradila tok Vltavy u Solenice na Příbramsku. Vzniklému jezeru muselo ustoupit 14 mlýnů, velký počet pil a 650 obytných a hospodářských staveb. Přehrada byla uvedena do provozu 22. prosince 1961. Největší hloubka je 74 metrů a jde o nejobjemnější nádrž v České republice.

Scroll to Top