Babiš: Boj o vodu není jen záležitostí této vlády

blank

Předseda vlády Andrej Babiš navštívil mezinárodní agrosalon Země živitelka, kde se zúčastnil zahájení Národních dožínek a zahájil konferenci Voda v krajině 21. století. Redakce vodarenstvi.cz se zaměřila na jeho komentář k vodnímu hospodářství.

„Od roku 2014, kdy máme v historii zcela novou zkušenost, že dosavadní vodní blahobyt zajištěný existencí nádrží vybudovaných v minulosti dostatečně doplňovanými zásobami podzemních vod z obvyklého přísunu srážek se mění. Hladiny podzemních vod klesají, nestačí se doplňovat a v některých regionech chybí dostatečná akumulace povrchových vod. Takže, my děláme opatření, vracíme vodu do přírody. Jenom tento rok jsme přidali půl miliardy korun na výstavbu vodovodů a kanalizací, obecních rybníků. Děláme všechna opatření, ale jde o dlouhodobou záležitost. A jedná se o desítky miliard, to není jen záležitost této vlády. Je pravda, že jsme od revoluce nepostavili žádnou velkou přehradu a o některých mluvíme 20 let. A to jsou věci, které potřebujeme zásadně změnit,“ řekl Andrej Babiš.

O prioritách vlády hovořil Babiš již v červnu na jižní Moravě. „V Národním investičním plánu máme připraveno 30 miliard korun na opatření typu přivaděče, nádrže nebo rozšíření skupinových vodovodů a propojení vodárenských soustav, tedy pro zajištění pitné vody pro obyvatelstvo. Současně počítáme s tím, že dalších 20 miliard, hlavně z evropských fondů, zainvestujeme v následujících letech do přírodě blízkých opatření v krajině. Boj se suchem a zajištění pitné vody pro občany jsou naší prioritou,“ zdůraznil předseda vlády Babiš. Prohlásil také, že cílem je také do čtyř let prodloužit splavnost Moravy o 20 kilometrů do Hodonína.

Scroll to Top