Březík k investicím zlínských vodáren

blank

Významné investice realizují v tomto roce zlínské vodárny. Dokončí několik strategických projektů a zaměří se na intenzivní řešení nedostatku vody v obcích. Jak práce postupují, vysvětlil předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík.

Loni společnost vložila do obnovy infrastruktury čtvrt miliardy korun. Vodárny ze svých zdrojů uvolnily přes 70 milionů korun, dalších 6 milionů využily na přípravu akcí pro příští období a 30 milionů zaplatily na splátkách úvěru z minulosti. Největší investicí v celkovém nákladu 80 milionů byla v roce 2018 modernizace tlumačovské úpravny vody.

„Jsme zhruba v polovině prací jak u vodovodních, tak kanalizačních sítích. Dokončeno máme 14 akcí, z nichž mezi ty větší řadíme práce ve Vysokém Poli, Rokytnici, Otrokovicích a ve Zlíně U Trojáku. V současnosti probíhá rekonstrukce kanalizační stoky o průměru 800 milimetrů na třídě Tomáše Bati ve Zlíně u 91. budovy, která si vyžádá i částečné omezení dopravy. Společnost TRASKO zde provádí pomocí špičkové technologie UV LINER bezvýkopovou opravu kanalizačního potrubí , kdy do starého, původního potrubí je vtažena nová, speciální plastová vložka s životností až 80 let,“ řekl Březík.

Zlínské vodárny také staví řídicí a krizové centrum. Cílem je zajistit efektivnější a bezpečnější fungování téměř stovky vodárenských objektů. Dispečink pokryje komunikaci se zákazníky a řešení krizových situací. Projekt, jehož náklady se odhadují na 15 milionů korun, by měl být dokončen do roku 2020.

Nový systém zvýší fyzickou a kybernetickou bezpečnost dispečinku i provozní spolehlivost systému zásobování vodou. Zároveň v případě poruch zkrátí nutné odstávky vody. V neposlední řadě zrychlí odhalování případných úniků vody a zajistí efektivnější a úspornější provozování sítě.

 

Scroll to Top