Od pramene k ústí Černé Opavy nad Vrbnem a u Rejvízu

blank

Řeka Černá Opava pramení v Hrubém Jeseníku pod vrcholem Orlík v nadmořské výšce přesahující 1000 metrů nad mořem v horském masivu mezi Vrbnem pod Pradědem a Jeseníkem. Z Vrbna je to k pramenu po zelené a následně žluté turistické značce zhruba jedenáct kilometrů.

Trasa začíná u části Vrbna s názvem Železná a vede lesem nad tokem a údolím Bílého potoka. Procházet budeme kolem zříceniny hradu Rabenštejn (aktuálně jsou viditelné zbytky zdí ve skále), působivé vyhlídky u Kamzičí skály a kolem několika bývalých loveckých chat. Na cestě také mineme několik přístřešků (Pásmo Orlíka, Kristovo loučení), které je možné využít v případě nepříznivě počasí. Pramen Černé Opavy se nachází kousek od přístřešku Kristovo loučení.

Tok říčky zpočátku kopíruje žlutá turistická značka, ta ale po dvou kilometrech pokračuje dále přes Kazatelny a rezervaci Rejvíz do stejnojmenné osady a říčka teče v údolí pod značkou. Podél toku je možné pokračovat po lesní silničce a cyklostezce s názvem Opavská cesta/Opavský chodník. Při setkání cyklostezky s Naučnou stezkou Údolím Lapků z Drakova se lze vydat na Starý Rejvíz, nebo pokračovat dál po cyklostezce 55/6074 podél toku říčky. Spolu s cyklostezkou vede také Naučná stezka Údolím lapků z Drakova. Podél řeky byly v minulosti vybudovány mlýny, v lese můžeme vidět pozůstatky/ruiny některých z nich. Černá Opava do sebe postupně přijímá také několik potůčků. První z nich se vlévá do Černé Opavy hned u rozcestí u Lurdské jeskyně u Starého Rejvízu, kolem masivu Zámeckého vrchu se zříceninou Koberštejna přitéká do řeky Podzámecký potok.

Před hájovnou Drakov narazíme v lese na zbytky stejnojmenného hrádku ze 14. století, který zanikl během husitského tažení v roce 1428. Mezi porostem jsou patrné terénní úpravy související se stavbou. Ještě před ruinami hrádku přijdeme k bývalé Lorenzově huti. Dřevouhelná pec z počátku 19. století je významnou památkou poukazující na význam železářského průmyslu v kraji. Je vysoká 11 metrů a základna má rozměry 6,5 x 6,5 metru. Více než deset let probíhají záchranné práce této památky.

Naučná stezka nás dovede do části Vrbna s názvem Mnichov, kde se u zastávky autobusu nachází také působivá vesnická hospůdka Sněženka s nezaměnitelnou atmosférou. Červená turistická značka nás následně přivede na hlavní silnici mezi Zlatými Horami a Vrbnem v části Mnichov. Bývalý klášter řádu svatého Karla Boromejského z počátku 16. století v minulosti fungoval jako vodoléčebný ústav, lázně nebo starobinec. V současnosti je v nepříliš vzhledné budově domov pro seniory. Černá Opava napájí kousek nad klášterem také soustavu hospodářských rybníků.
Černá Opava se následně v centru Vrbna spojuje se Střední Opavou a řeka dále pokračuje jako řeka Opava.

Popisovaná trasa má několik variant, které mají rozdílnou délku i náročnost související například s tím, jestli chce výletník navštívit osadu Rejvíz a Velké mechové jezírko, nebo jestli chce vystoupat ke zřícenině Koberštejn pod Zámeckým vrchem s krásným výhledem na okolí Rejvízu. Varianta kopírující především tok Černé Opavy a vedoucí z velké části po cyklostezce a Naučné stezce Lapků z Drakova měří zhruba 31 kilometrů a má převýšení kolem 550 metrů. Je tedy středně náročná. Absolvovat ji lze ve všech ročních obdobích, v létě pěšky, nebo na kole, v zimě při příznivých podmínkách i na běžkách.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top