Vítochov: monumentální kostel nad Vírem i lesní studánka

blank

O putování zamrzlou krajinou po vodohospodářské naučné stezce okolo vodního díla Vír jsme psali zde. Zastavili jsme se také v malebné obci Dalečín se zříceninou hradu, kostelem svatého Jakuba Většího a skiareláem – více si můžete přečíst zde. Z Dalečína obkrouženého Svratkou vede nad tokem řeky červená turistická značka do osad Vítochov a Karasín.

Při cestě poměrně strmými svahy a údolími s řadou potůčků a drobných vodních toků je v zimě potřeba být opatrný. Ale procházka opuštěnou krajinou určitě stojí za to.
Z centra Dalečína vystoupáme zhruba za kilometr a půl ke skalnatému útvaru Ostré skály. Odsud vede cesta do údolí Janovického potoka, turistická značka se tady přibližuje místu, kde řeka vytváří přehradu Vír – budeme se od ní nacházet vzdušnou čarou zhruba dvě stě metrů. Po dalších dvou kilometrech chůze zvlněným lesním terénem přejdeme v údolí přes Písečenský potok.
Od něj vystoupáme na okraji lesa k Vítochovské studánce. Ta vyvěrá v mezi po pravé straně cesty. Je zastřešená a je u ní informační tabule místní akční skupiny Zubří země.

Po kilometru od studánky přijdeme do obce Vítochov. Nad ní se tyčí monumentální kostel svatého Michala Archanděla viditelný zdálky a tyčící se do krajiny jako mohutná pevnost. Podle legendy kostel vznikl z popudu svatého Metoděje, který jej údajně osobně vysvětil. Faktem je, že kostel je gotickou stavbou z 13. století a patří k nejstarším na Moravě. V kostele je kamenná křtitelnice s 13. století, v roce 1949 byly odhaleny fresky ze 14. století. Budeme-li z Vítochova pokračovat po silničce, zhruba po dvou kilometrech dojdeme do osady Karasín s krásnou rozhlednou, skiareálem a možností ubytování. Trasa popisovaného výletu je o trochu delší než sedm kilometrů. V zimě je nezbytné být při chůzi v lese opatrný.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top