Dopravní podnik prodloužil sezonu na Brněnské přehradě

blank

Do posledního říjnového víkendu a podzimních prázdnin 29. a 30. října mohou lidé využívat lodní dopravu na Brněnské přehradě. Proti plánu tak bude sezona o dva týdny delší. Slavnostní ukončení se uskuteční 31. října. Informoval o tom generální ředitel Dopravního podniku Brno Miloš Havránek.

„Jsem velmi rád, že nám počasí, především tedy vodní stav, umožní prodloužení plavby. Nový jízdní řád platný pro říjen je ke stažení na našich internetových stránkách,“ řekl Havránek. Provoz v letošním roce ale poznamenalo velké sucho a nízký stav hladiny. V srpnu bylo také nutné zkrátit plavební trasu pouze pod hrad Veveří. Díky dešťům, které přišly v závěru léta, už hladina dále neklesala. Sezonu tak nebylo nutné ukončit dříve.

Rada Jihomoravského kraje podpořila Petici Brněnská přehrada

Krajská rada v červenci vyjádřila na základě žádosti petičního výboru jednoznačnou podporu petici za ekologické plavby na Brněnské přehradě. Iniciativa žádá ministerstvo dopravy, aby v souladu s přáním občanů zahrnulo přehradu mezi vodní plochy a toky, na nichž bude zakázána plavba lodí se spalovacími motory.

„Jihomoravský kraj již v únoru 2016 v rámci meziresortního připomínkového řízení k návrhu změny vyhlášky aktivně požadoval změnu přílohy vyhlášky s tím, aby byla zakázána plavba na Brněnské nádrži a nádrži Vranov. Ze strany ministerstva dopravy však nebyl tento požadavek akceptován,“ uvedl radní pro životní prostředí Miroslav Kubásek.

V souvislosti s projektem Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži přispívá Jihomoravský kraj každoročně ke zlepšení kvality vody v přehradě částkou 2,5 milionu korun. „Díky tomuto projektu se daří udržet vodu v přehradě vhodnou ke koupání během celé letní sezóny. Provoz lodí na spalovací motory vnímáme jako riziko nejen vzhledem k velkému množství rekreantů, ale i vzhledem k možnému znečištění vody. Podporou této petice chceme dát jasný signál, že lodě se spalovacími motory na Brněnské přehradě nechceme,“ doplnila náměstkyně hejtmana Taťána Malá.

Scroll to Top