Nejčistší vodu v Praze má biotop Lhotka

blank

Pravidelně během koupací sezony sledujeme kvalitu vody v koupalištích. V Praze se nejkvalitnější vodou může pochlubit biotop v části Lhotka, kam denně míří stovky návštěvníků. V největších vedrech sem dorazilo až 1500 lidí za den.

„Koupaliště Lhotka je ukázkou toho, jak město může občanům zajistit příjemná místa pro odpočinek, relaxaci a sport. Velmi aktuální je to především v kontextu horka a sucha, které sužuje Prahu. Naším primárním cílem je do budoucna zajistit městu více zeleně a vodních ploch. Budeme proto prosazovat podobné projekty,“ uvedl starosta Prahy 4 a celostátní předseda Strany zelených Petr Štěpánek.

Návštěvníci mají k dispozici jezero o rozloze 5 570 metrů čtverečních ve tvaru nepravidelného oválu s hloubkou v plavecké části až 3,25 metru a v neplavecké části do jednoho metru. Součástí zmodernizovaného areálu jsou rovněž šatny, sprchy, toalety a stánky s občerstvením. Koupat se zde lidí mohou od 9 do 20 hodin, v září do šesté hodiny večerní. Celodenní plné vstupné je 100 korun, dospělý s dítětem zaplatí o 30 korun navíc.

Teplota vody se v teplých a slunečných dnech pohybuje kolem 24,5 stupně Celsia. Čistí se navíc bez chemických prostředků pomocí vodních rostlin v regeneračních nádržích simulujících čištění v přírodě. Obavy tak nemusí mít ani alergici. „Čistota vody je naší prioritou, a proto její kvalitu neustále sledujeme. Podle měření Hygienické stanice je Lhotka aktuálně nejčistší přírodní koupaliště v Praze,” uzavřel Štěpánek.

Kromě biotopů obstála jen Divoká Šárka

Hygienici v první polovině srpna označili za nevhodné ke koupání v Praze už třetí místo. Nově přibyl motolský rybník. Zákaz dlouhodobě platí v rybníku Šeberák. Pražská hygienická stanice zveřejňuje informace o kvalitě vody na sedmi koupalištích na území hlavního města od 30. května každý druhý týden až do závěru letní sezony 1. září na svých internetových stránkách.

Problémy má také přehrada v Hostivaři. Podle hygieniků je zhoršená jakost vody kvůli sinicím. Hygienici varují, že toxiny produkované sinicemi mohou způsobit akutní otravu, která se projevuje střevními a žaludečními problémy a bolestí hlavy. V extrémních případech může dojít k trvalému poškození jater.

Jako nevhodná ke koupání byla označena voda v rybníku Motol. Na koupališti Džbán je zase patrné zakalení. Bez problémů je nádrž Divoká Šárka. V každém případě by se měli lidé podle hygieniků po každém takovém koupání důkladně osprchovat pitnou vodou.

Scroll to Top