Rybáři vytáhli v roce 2017 z Nechranic 94 tun ryb, nikde nevylovili ...

blank

Přesně 47 246 kaprů chytili rybáři během roku 2017 v nádrži Nechranice. Podle údajů Českého rybářského svazu se takovým výsledkem nemůže pochlubit žádný jiný revír. Jedná se také o nejvyšší počet ulovených kaprů v přehradě za posledních padesát let.

Rekordního výsledku na Nechranické přehradě bylo dosaženo i přes to, že se hydrologická situace na Ohři zhoršila v druhé polovině loňského listopadu do takové míry, že nebylo možné snížit průtok na odtoku z Nechranické nádrže, který by rybářům usnadnil závěrečný lov. „Musíme plnit ustanovení schváleného manipulačního řádu, proto v této situaci nemůžeme dovolit další vzrůstání hladiny vody v nádrži. Přes naši veškerou snahu tedy nejde snížit průtok vody pod Nechranicemi pro zakončení rybářské sezony na pstruhové vodě tak, jak jsme avizovali ještě 20. listopadu 2017,“ zdůvodnilo na podzim rozhodnutí Povodí Ohře.

Nechranická vodní nádrž je pátou největší nádrží v České republice a má nejdelší sypanou přehradní hráz ve střední Evropě. Výhodou nádrže Nechranice je fakt, že je natolik velká a hluboká, že umí vodu v Ohři přirozeně vyčistit, a protože převážnou část roku vytéká voda z nádrže ode dna, tak je její teplota relativně vyrovnaná. Původně byla postavena pro zásobování průmyslu a zemědělství. Později dostala i funkce protipovodňové ochrany, regulátora toku a rekreační využití.

Nádrž projde nejrozsáhlejší rekonstrukcí od uvedení do provozu v roce 1968. Získá nové přelivy. Jeden z nich vodohospodáři z Povodí Ohře vymění již na podzim. Druhý bude opraven do roku 2020. Hladinu pak bude hlídat místo plováku obří ocelová klapka o výšce 5 metrů a délce 15 metrů. V současnosti je hladina kvůli opravám snížená oproti maximu o více než 4 metry. Podle vodohospodářů však dostatečně pokryje požadavky, které dílo zajistit má.

Scroll to Top