Remorkér Beskydy se veřejnosti v Děčíně otevře na začátku června

blank

Ředitelství vodních cest a děčínské oblastní muzeum plánuje pravidelné prohlídky lodi Remorkér Beskydy. Ta je technickou památkou. Poprvé bude přístupná veřejnosti v neděli 2. června.

„Beskydy zůstanou i nadále živou lodí a budou stále sloužit na řece. Jednou za tři týdny nebo za měsíc budou otevřené veřejnosti,“ řekl ředitel oblastního muzea Vlastimil Pažourek. Podle mluvčího Ředitelství vodních cest Jana Bukovského bude kolos přistaven pod děčínským zámkem, protože se musí umožnit bezpečný přístup na loď. Lidem na palubě se budou věnovat průvodci, kteří jim ukážou horní palubu s kormidelnou a podpalubí.

„Ta loď je bezpečná. Pokud se lidé budou chovat ohleduplně, neměli by spadnout do vody,“ řekl Bukovský. Remorkér Beskydy letos oslaví 62. narozeniny. Na Labi je plavidlo nenahraditelné. Využívá se hlavně za nízkých vodních stavů.

„Loni Beskydy pomáhaly hned šedesátkrát proplout lodím náročný úsek mezi Hřenskem a Ústím nad Labem,“ popsal práci remorkéru Bukovský. Loď zvládne deset až dvanáct přípřeží za měsíc. Remorkér také pomáhá lodím, které při plavbě uváznou. Asistoval například při vyprošťování lodi Albis, která se vzpříčila o pilíř jednoho z drážďanských mostů.

Scroll to Top