Piráti: Zrušte pokutování vodáků za alkohol

blank

Piráti navrhují zrušit pokuty pro vodáky za jízdu pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Kvůli tomu předložili novelu zákona o vnitrozemské plavbě. Podepsalo ji 50 poslanců.

„Dle odhadů až 80 procent vodáků na vodě požívá alkohol, ačkoli v současné době platí za takový přestupek pokuta až 100 tisíc korun. Je vidět, že tato represivní politika je zcela neefektivní,” uvedl Bartoň. Podle něj by měla změna zákona pouze dekriminalizovat, nikoli plně legalizovat pití alkoholu na vodě. V platnosti dále zůstane ustanovení, které policii nebo Státní plavební správě umožňuje zakázat plavbu člověku pod vlivem alkoholu nebo jeho potrestání za ohrožování ostatních.

Novela také ruší sankci za plavbu pod vlivem jen pro kapitány a členy posádky malých plavidel, která nepodléhají zápisu do plavebního rejstříku a nemají vlastní strojní pohon. Zrušení přestupku se nevztahuje na řidiče vodních skútrů nebo posádky motorových člunů. Podle Bartoně by mohla novela platit už pro letošní vodáckou sezonu.

Foto, zdroj: novinky.cz 

Scroll to Top