Přírodní rezervy vody na Blízkém východě jsou na historickém minimu

blank

Problémy s nedostatkem vody pociťuje stále více zemí. Například Kapskému Městu v Jihoafrické republice by měla voda za pár týdnů dojít úplně. Země již přijala řadu bezpečnostních opatření. Redakce portálu vodárenství na toto téma v lednu hovořila s českým velvyslancem v JAR Michalem Králem, podle kterého je problém zásobování vodou zčásti politického charakteru. „V Západním Kapsku vládne strana DA, na celonárodní úrovni ANC. K řešení situace je třeba značných investic do zařízení a infrastruktury a centrální vláda je odmítá uvolnit. Problémem bude rovněž nedostatek financí a pověstná místní ležérnost,“ charakterizoval některé z příčin Michal Král.

Velké plány v oblasti zásobování chytá Čína, která chce přivádět vodu ze stovky kilometrů vzdálených míst, například z jezera Bajkal. Musela by ale vybudovat potrubí dlouhé tisíc kilometrů. Na historickém minimu jsou přírodní rezervy vody na Blízkém východě, na které je zatím krátká i světová vodohospodářská jednička Izrael. Mnohými způsoby s jeho nakládání s vodou se inspiruje o Česká republika.

Izrael díky významnému uplatnění moderních technologií a centrálnímu plánování efektivně recykluje odpadní vody a od Česka chce získat zkušenosti s tříděním odpadu a ochranou ovzduší. „Zatímco ambiciózním plánem na odsolování mořské vody, které má letos pokrýt už dvě třetiny izraelské spotřeby, se vnitrozemské Česko inspirovat nemůže, kapénkové zavlažování zemědělských plodin, důsledné oddělení pitné a užitkové vody, nebo systémy včasného varování a oprav vodovodních potrubí nabízejí účinná řešení rostoucích problémů republiky,“ řekl v září blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Do boje o vodu se pustili i čeští vědci, kteří se zaměřují na technologii, která má umožnit získávat vodu z pouštního vzduchu za pomoci solární energie. Speciální kontejner chtějí už za dva roky představit na světové výstavě v Dubaji.

Scroll to Top