Poničená infastruktura včetně vodohospodářství je v Sýrii příležitostí pro české investory

blank

Několikaletý válečný konflikt v Sýrii na mnoha místech zcela paralyzoval infrastrukturu. Podle Světové banky bude na obnovu země potřeba nejméně 226 miliard dolarů. Česko spouští prostřednictvím České rozvojové agentury dotační titul, který připraví studii proveditelnosti a podnikatelský plán pro projekty v Sýrii. Pro rok 2018 činí celkový rozpočet 2,5 milionu korun. Nejedná se ale o jediný program, který má pomoci českým společnostem v této zemi. Resort zahraničních věcí už pro období 2016 – 2019 vyčlenil 195 milionů korun. Informoval o tom portál E15.cz.

„Podpora činí nanejvýš devadesát procent prokazatelných nákladů, přičemž maximální částka na jednu studii či plán může dosahovat až 500 tisíc korun,“ uvedla agentura. O dotaci mohou požádat firmy nebo podnikatelé registrovaní v České republice. Žádosti se přijímají do 1. prosince. Aplikaci navržených projektů v terénu by si zatím měli Syřané řešit sami. „Největší zájem zaznamenáváme v zemědělství, vodohospodářství, v sektoru environmentální technologie, zdravotnictví, farmacie a samozřejmě ve stavebnictví,“ uvedl ředitel ČRA Pavel Frelich.

Akutní nedostatek vody v Aleppu už zřejmě není

Symbolem jedné z nejbrutálnějších válek v novodobé historii se stalo město Aleppo v severovýchodní Sýrii, které opakovaně navštívili česká novinářka a fotografka Lenka Klicperová, jenž se na boj s Islámským státem v Iráku a Sýrii dlouhodobě zaměřuje.

„Většina lidí má na domech kontejnery s vodou, ale v západní části města funguje i vodovodní síť. Někde z kohoutku voda teče, někde ne. Většina obyvatel se zásobuje i tam pro případ výpadku kontejnery. Východní Aleppo je celé v ruinách, tam se voda dováží opět ve velkých kontejnerech. Na náměstích se distribuuje pro navrátilce, kteří odklízejí ruiny a obnovují domy. Myslím, že akutní nedostatek už ani v Aleppu není, spíš jde o normalizaci stavu a opravu vodovodní sítě, která dřív bez problémů fungovala skoro všude,“ popsala situaci ve městě redakci vodarenstvi.cz Lenka Klicperová.

Významnou šanci pro tuzemské investory je i Srbsko

Odborné odhady hovoří o tom, že si celková ekologizace Srbska vyžádá nejméně 14 miliard eur. Největší investice bude potřeba ve vodohospodářské infrastruktuře, kde bude v následujících 15-20 letech nutno investovat zhruba 9 miliard eur, z čehož by měly 4 miliardy připadnout na čistírny odpadních vod. Dnes je v Srbsku čištěno 5-10 % odpadních vod a na kanalizační síť je připojena pouhá třetina obyvatelstva. V zemi funguje asi 40 čistíren odpadních vod a odpovídající provoz nemá v této oblasti ani Bělehrad, který vypouští odpadní vody do Dunaje a Sávy. V Srbsku plánují postavit 320 čistíren odpadních vod různých velikostí. Právě tady vidí české firmy mimořádnou příležitost, kdy by mohly využít svých zkušeností z budování vodohospodářské a ekologické infrastruktury u nás.

Foto: Syrské město Mambič necelé dva měsíce po osvobození na podzim loňského roku (zdroj: www.lenkaklicperova.cz)

Scroll to Top