Stát pošle vodárnám v severních Čechách přes 60 milionů korun kvůli dolu ...

blank

Výstavbu dalšího bloku plánuje elektrárna Turów. S projektem souvisí i rozšíření nedalekého hnědouhelného dolu. Pro lidi z Frýdlantska jsou plány severních sousedů noční můrou. Prohloubení dolu může ovlivnit podzemní a povrchové zdroje pro 30 000 obyvatel. Na přípravu projektů, které by zabránily v severních Čechách nedostatku vody kvůli těžbě hnědého uhlí v Polsku, chce teď ministerstvo zemědělství přispět vodárnám desítkami milionů korun.

Důl Turów se nachází kilometr od česko-polské hranice po rozšíření to má být jen 300 metrů. „Celé to sleduji s velkou obavou o celý náš region, a to jak z pohledu možné ztráty podzemní vody, ale i z pohledu prachu, hluku a celkového negativního dopadu na životní prostředí v bezprostřední blízkosti našich domovů,“ sdělil před několika týdny redakci vodarenstvi.cz starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka.

Plánovanou dotaci poslalo ministerstvo do meziresortního připomínkového řízení. Jedna varianta, která však by vyžadovala miliardové náklady, je využití jizerskohorských přehrad a přivedení vody z nich.

Ačkoliv ještě není zcela jasné, kdy a jak rozšiřování začne, vodárny myslí na zadní vrátka už teď. „Projektování musí však začít ihned, protože navržená opatření jsou náročná především s ohledem na projednání v rámci územního, stavebního řízení a v některých případech i procesu posouzení vlivu na životní prostředí,“ vysvětlil například ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar.

V září polská strana vůbec poprvé připustila, že rozšiřování dolu Turów může mít negativní důsledky pro podzemní a povrchové vody. Jestliže to prokáže i odborná studia, jsou Poláci připraveni k finančním a technickým kompenzacím. Ministerstvo zemědělství dá na monitoring stavu podzemních vod, které mají být sledovány do roku 2020, 30 milionů korun.

„Navrhovaná opatření by se měla provést i v případě, že nedojde k dopadům v plném rozsahu. Nelze však čekat až na projev dopadů a vystavit tak riziku v zajištění zásobování pitnou vodou zhruba 30 tisíc obyvatel postižené lokality. Určitá opatření tak bude nutné provést i preventivně,“ doplnil mluvčí SVS Jiří Hladík.

Scroll to Top