Moravská Třebová chce zbavit čistírnu odpadních vod zápachu

blank

Obyvatelé žijící poblíž čistírny odpadních vod v Linharticích u Moravské Třebové sepsali petici. Vadí jim zápach, který provoz produkuje. Město už požádalo o dotaci na novou technologii. Informoval o tom Svitavský deník.

„Navržené řešení využívá technologii fotokatalytické oxidace, která je poměrně novou, ale již úspěšně vyzkoušenou metodou, jak problém zápachu řešit,“ sdělil vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Netolický.  Technologie už funguje například v čistírnách v České Třebové nebo Ivančicích u Brna.

Zařízení využívá katalyzátor a ultrafialové výbojky. Ty rozbíjejí chemické vazby aromatických látek na molekulární úrovni a mění je na neškodné prvky. V případě získání dotace chce město technologii zprovoznit v druhé polovině roku 2018. Náklady na modernizaci činí šest milionů a dotace by měla pokrýt 60 % nákladů.

Provoz čistí odpadní vodu pro Moravskou Třebovou, Moravskou Trnávku, Jevíčko, Jaroměřice, Chornice, Biskupice, Slatinu, Březinu a Zadní Arnoštov. Jejím provozovatelem je VS Chrudim. Společnost zásobuje pitnou vodou 85 tisíc obyvatel na Chrudimsku, Pardubicku, Orlickoústecku nebo Svitavsku a dodává také vodu do Vodárenské soustavy východní Čechy.

Scroll to Top