Několik úpraven vody bylo během řádění vichřice bez proudu

blank

Výpadek elektrické energie v Čechách způsobil komplikace při zásobování obyvatel pitnou vodou a odvádění odpadních vod na území provozovaném společností Severočeské vodovody a kanalizace. Bez proudu se ocitly všechny velké úpravny v Ústeckém a Libereckém kraji. Hrozilo přerušení dodávek pro obyvatele větších měst.

„Prioritou pro nás je zásobování obyvatel pitnou vodou. Od nedělního rána řešíme koordinaci elektrocentrál a s tím spojené zajištění všech hlavních zdrojů vody. Až na drobné výjimky jsme doposud nepřerušili dodávku vody. Jen ve Cvikově chvíli voda netekla, ale i úpravna vody Cvikov je již v provozu. Využili jsme všechny vlastní elektrocentrály a dovezli ještě další z Prahy,“ informoval provozní ředitel SčVK Ota Stehno.

Bez proudu se ocitly například úpravny vody: Souš – zdroj pro Jablonec a část Liberce, Zahrádky – zdroj pro Českou Lípu, Malešov a Vrutice – zdroje pro Litoměřicko, Hřensko a ČS Janov – zdroj pro Děčín, Ostrov – zdroj pro Ústí nad Labem, Holedeč a Žlutice – zdroje pro Žatecko, III. Mlýn – jeden ze zdrojů pro Chomutov. „Jejich provoz jsme zajišťovali pomocí elektrocentrál, které jsme přemisťovali dle aktuální situace,“ přiblížila mluvčí společnosti Iveta Kardianová.

Na několika místech zkomplikovaly popadané stromy na silnicích cestu ke zdrojům a mnoho vodárenských objektů bylo ještě v pondělí bez dálkových přenosů, což stále znemožňuje například odhad zůstatkového objemu vody ve vodojemech.

„Objekty nyní monitorujeme přímo v terénu a podle situace zajišťujeme doplňování vodojemů cisternami, nebo provádíme náhradní zásobování cisternami v místech, kde se nepodařilo obnovit dodávky elektrické energie a vodojemy se vyprázdnily,“ doplnila mluvčí severočeských vodáren Iveta Kardianová.

Zdroj: Deník 

Scroll to Top