Rada Libereckého kraje schválila další podporu vodohospodářským projektům

blank

Liberecký kraj letos dá na podporu vodohospodářské infrastruktury přes 23 milionů korun. Nyní rada kraje schválila další šestimilionový příspěvek. Finanční prostředky plynou z Fondu ochrany vod v rámci Programu vodohospodářských akcí.

„Rada Libereckého kraje na svém včerejším jednání schválila druhou vlnu projektů z letošního vyhlášeného programu ve výši 6 672 000 korun. Jde o devět projektů, jejichž předmětem je zpracování projektových dokumentací na výstavbu vodovodů či kanalizací nebo samotná realizace výstavby kanalizace ve městě Osečná či výstavba vodojemu v Dolních Štěpanicích,“ uvedl radní Jiří Löffelmann. 

Program vodohospodářských akcí spočívá v obnově a modernizaci vodohospodářské infrastruktury a výstavně nových vodních děl. Program byl vyhlášen 1. března a skončil v polovině dubna.

K největším investičním akci v kraji bude patřit rozsáhlá rekonstrukce přehrady nedaleko centra Liberce, známé také jako Vodní dílo Harcov. Radní schválili plán, podle kterého se přehrada promění v komplexní relaxační areál. Polovinu skoro šedesátimilionových nákladů by měla pokrýt dotace. Na akci bude spolupracovat také Povodí Labe, které je správcem díla. Město chce začít ještě tento rok zvelebovat okolí vodní plochy. Přehrada je schopna zadržet 630 tisíc kubíků vody a  původně byla navržena pro ochranu města před povodněmi a jako zásobárna vody pro průmyslové potřeby.

Ilustrační foto 

Scroll to Top