Středočeský kraj podpoří protipovodňovou ochranu Českého Brodu

blank

Jedním z hlavních témat posledního jednání středočeských radních, které se uskutečnilo 5. září, bylo to, jak ochránit obyvatele Českého Brodu před velkou vodou. Výsledek je takový, že kraj podpoří studii odtokových poměrů v povodí říčky Šembery a potoka Výmoly i návrh příslušných opatření. Radní odsouhlasili příspěvek ve výši 154 tisíc korun, za které Český Brod pořídí dokument, jenž zmapuje 34 kilometrů toku.

Pro Českobrodsko je boj s vodou stále aktuální. Region v posledních letech postihly povodně opakovaně. „Nejsilněji zasáhla velká voda povodí Šembery v roce 2013, kdy způsobila rozsáhlé škody na majetku. Ohroženo je také povodí potoka Výmoly, levostranného přítoku Labe, který odvodňuje středovýchodní část okresu Praha-východ,“ vysvětlil Deníku krajský radní pro oblast zemědělství a životního prostředí Ivo Šanc.

Komplexní studie vyjde Český Brod na 6,9 milionu korun, ale 5,6 milionu radnice získala z evropských fondů. Zbytek doplatí město samo, dále přispějí okolní obce a nově i Středočeský kraj. Hejtmanství kraje už také letos řešilo financování studií odtokových poměrů v povodí řeky Berounky a Výrovky a podílí se na zaplacení obdobných prací i pro povodí Sázavy. Udělaní dotace Českému Brodu ještě musí definitivně schválit krajští zastupitelé na nejbližším zasedání 5. prosince.

 

Scroll to Top