Ambiciózní plán rotterdamského přístavu, jak se zbavit škodlivých emisí

blank

V Rotterdamu dokončili po patnácti letech projekt Maasvlakte 2. Plocha největšího přístavu v Evropě vzrostla o dva tisíce hektarů. Nyní je na řadě další náročný proces. Správa přístavu chce zakročit proti emisím a čerpat geotermální energii.

Zmodernizovaným rotterdamským přístavem prošlo v první polovině letošního roku o 3,9 procenta zboží víc než loni. Z deseti segmentů trhu zaznamenalo růst osm. Přístav se dále rozvíjí. Na jaře například v Rotterdamu otevřeli obří parkovací areál Maasvlakte Plaza, který pojme až 360 kamionů.

V současnosti správa přístavu zkoumá podloží zhruba pět kilometrů pod povrchem země, kde leží materiál slibný pro čerpání geotermální energie. Jedná se o nejstarší energii na světě a je projevem tepelné energie zemského jádra, jež vzniká rozpadem radioaktivních látek a působením slapových sil. V návaznosti na její působení jsou pak výsledkem erupce sopek, gejzírů, horké prameny nebo parní výrony. Obvykle se geotermální energie řadí mezi obnovitelné zdroje energie. Přístav plánuje, že požádá o povolení k podrobnému výzkumu v lokalitě a potenciálně i o čerpání tohoto typu energie.

Scroll to Top