Ministerstvo průmyslu zpřísnilo hodnocení firem. Kauza Liglass by se neměla opakovat

blank

V uplynulých týdnech v České republice, ale především v Kyrgyzstánu, rezonovala kauza společnosti Liglass Trading CZ, která měla v asijské zemi postavit deset vodních elektráren. Ministerstvo průmyslu začne více dbát na to, jakou firmu v zahraničí podporuje. Prokázalo se, že Liglass měl některá doporučení zcela vymyšlená.

Ministerstvo průmyslu a obchodu bude detailněji monitorovat české firmy, které úřady doporučují pro zahraniční zakázky. Je to reakce na kontroverzní dění okolo společnosti Liglass Trading CZ, která měla v Kyrgyzstánu postavit deset hydroelektráren za několik miliard korun. Ministr průmyslu Jiří Havlíček je přesvědčen, že metodika pomůže snížit riziko opakování obdobného případu, ačkoliv úřad nebude nikdy schopen ručit za budoucí finanční kondici firem.

Záležitost spojená s Liglassem pronikla v Kyrgyzstánu do nejvyšších politických pater. Ke smlouvě Liglassu pomohla záruka české prezidentské kanceláře, kterou podepsal hradní kancléř Vratislav Mynář. Na podivné okolnosti následně upozornily Hospodářské noviny, které poukazovaly na tristní stav objektu, kde subjekt sídlí, a také na falešné reference. Liglass například na svých internetových stránkách zmiňoval spolupráci s ČEZ, ČVUT nebo různými podniky Povodí.

Kyrgyzská vláda smlouvu Liglassu už vypověděla, protože podle ní česká strana nedodržela podmínky smlouvy. Firma se však brání a hrozí arbitráží.

Zdroj: ihned.cz

Foto: Lidovky.cz 

Scroll to Top