Stovky tun soli ohrožují studny a vodovody kolem dálnice D8

blank

Obce na Ústecku mají strach. Jejich obavy plynou ze zimní údržby dálnice D8, která by mohla ohrozit zejména studny a vodovody. Podle sdružení Ústecké šrouby mohou katastrofu způsobit stovky tun soli, jež při pravidelné údržbě používá Ředitelství silnic a dálnic.

„Máme tu několik domů s vlastními studnami takřka v sousedství dálnice. Kdyby byl výsledek stejný jako například u dálnice D1, tak by to bylo hodně špatné,“ sdělil například starosta Libouchce Jiří Bolík. O problému ví své například ve středočeském Ostředku na Benešovsku, kde museli někteří obyvatelé 25 let nosit vodu v kanystrech, protože ta z jejich studní čtyřnásobně překračovala normy na obsah soli.

V úseku dálnice D8 budou stovky tun soli proudit například do podzemních vod v CHKO České středohoří. Povolil to krajský soud, když ŘSD udělil výjimku ze zákazu provádět chemický posyp cest, a silničářům tak umožnil převádět vodu z povrchu dálnice D8 do Žimského a Radejčínského potoka. Spolek Ústecké šrouby se sice proti výjimce odvolal, ale soud žalobě odkladný účinek nepřiznal s tím, že nebyla prokázána míra znečištění vodního toku.

ŘSD bude posyp dálnic provádět technologií skrápěné soli a použije roztok chloridu sodného nebo chloridu vápenatého. „Lze počítat se spotřebou 35 tun na kilometr, bude ale záležet na konkrétních zimních podmínkách. V sezoně 2016 až 2017 jsme na úseku D8 procházejícím CHKO České středohoří spotřebovali 417,5 tuny posypové soli,“ uvedla Marie Soldátová z ŘSD.

Podle krajského soudu srážkové vody nejsou odpadními vodami, a proto v souladu s vyhláškou pouze stačilo vybudovat sedimentační a retenční nádrž s odlučovačem ropných látek. Jestliže soud povolení k vypouštění vody zruší, bude muset ŘSD použít při údržbě jiný postup.

Zdroj: Ústecký deník 

 

 

Scroll to Top