Spor o pěčínskou nádrž odložen

blank

Přes hodinu debatovali zastupitelé Královéhradeckého kraje o stavbě vodní nádrže Pěčín. Hlasování o jejím odmítnutí bylo odloženo. Usnesení o nesouhlasu s přípravou projektu předložil zastupitel Martin Hanousek (Piráti + Zelení). Jeho snaha však vyvolala negativní reakce řady zastupitelů. Podle Hanouska existují další možnosti, které by pro krajinu v údolí Zdobnice nebyly tolik devastující.

„Klimatické změny za posledních pět let jsou velmi výrazné a kromě sucha je otázkou i znečištění vod,“ oponoval Hanouskovi Otakar Ruml (KSČM). Radní Karel Klíma (Koalice pro KHK) zvolil ostřejší rétoriku a prohlásil, že jde o „výstřel z Aurory“ a politickou sebeprezentaci. „Nemám žádný mandát k tomu, abych zakazoval vodohospodářům jejích práci,“ řekl Klíma.

Pěčínská nádrž by měla během sucha posilovat zdroje vody z povodí horního a středního Labe pro zajišťování zásobování Hradce Králové. Při povodních by ochránila zástavbu podél řeky Zdobnice. Podle historických pramenů se o výstavbě nádrže uvažovalo již v roce 1902. V republice je necelých 70 míst, které by připadaly v úvahu pro výstavbu nádrže. Jedenáct z nich se nachází ve východních Čechách.

Plány ohledně pěčínské přehrady dlouhodobě kritizují starostové a ochranáři. Zásadně proti jsou i místní občané. Petice proti výstavbě přehrady obsahuje přes dva tisíce podpisů. Podle zdobnického starosty Petra Novotného obec neustoupí a využije všech prostředků, aby se nádrž nestavěla. Kromě obyvatel dotčených oblastí se počítá i s účastí rekreantů a chalupářů.

„My budeme odříznuti od civilizace,“ sdělil zastupitelům starosta Zdobnice Petr Novotný. Obec by musela všechny odpadní vody začít přečerpávat přes hřeben a náročný proces i platit. „V šanonu od Povodí Labe nemám jediné alternativní řešení,“ pokračoval Novotný, podle kterého představitelé kraje slíbili vznik skupiny, která bude všechno s dotčenými obcemi konzultovat. K ničemu takovému však nedošlo. „Jako zastupitelé i občané si přehradu nepřejeme a budeme dělat všechno pro to, aby nevznikla,“ zdůraznil starosta Novotný.

Paradoxně stavbu s otevřenou náručí nevítají ani samotní vodohospodáři, podle kterých to stejně zásobováním Hradce Králové pitnou vodou nepomůže. Uvedli, že efektivnějším řešením by byla údržba existující východočeské vodárenské soustavy. Jasněji o dalším osudu zamýšleného vodního díla bude zřejmě v listopadu.

 

 

 

 

 

Scroll to Top