Rekonstrukce přehrady v Liberci za 58 milionů korun

blank

Libereckou přehradu čekají rozsáhlé změny. Radní schválili plán, podle kterého se přehrada nacházející se nedaleko centra promění v komplexní relaxační areál. Polovinu skoro šedesátimilionových nákladů by měla pokrýt dotace. Na akci bude spolupracovat i Povodí Labe, které je správcem přehrady.

Liberečané doufají, že budou v přehradě mít alespoň tak čistou vodu, jako ji mají u sousedů v Jablonci. Liberec chce začít ještě tento rok zvelebovat okolí vodní plochy. Náměstkyně Karolína Hrbková přiznává, že má město zpoždění. Radní totiž měli problém se zadáním veřejné zakázky.

Na podzim se se začnou v lesoparcích kolem přehrady prořezávat stromy a keře. Úpravy v podobě nových laviček nebo odpadkových košů musí ještě počkat do příštího roku. Modernizace se dočká i park U Kláštera, který však musí nejprve Liberec vykoupit za pět milionů korun.

Co by se ale mělo stihnout do konce roku 2017, je oprava cesty podél vody. Dělnici budou muset vyhrabat zabahněné úseky a překrýt maltovým perkem. V případě deště se tak z cesty nestane zablácena past. Výhledově také radní uvažují o úpravy pláže, vybudování schodů ze Zvolenské přehrady, nové by měly být i schůdky do vody nebo malá mola po obou stranách vodní plochy.

Liberecká přehrada, známá též jako vodní dílo Harcov, je schopna zadržet 630 tisíc kubíků vody. Dnes slouží především jako rekreační místo pro obyvatele Liberecka, ačkoliv byla původně navržena pro ochranu města před povodněmi a jako zásobárna vody pro průmyslové potřeby.

Scroll to Top