Za vodou do Rychlebských hor

blank

Rychlebské hory na hranici mezi Českou republikou a Polskem jsou dlouhodobě stranou zájmu turistů, kteří většinou míří spíše do sousedních Jeseníků nebo díky nové stezce v oblacích v Dolní Moravě také stále častěji do oblasti Kralického Sněžníku – minimálně jeho podhůří.
Rychlebské hory jsou ale místem, které rozhodně stojí za návštěvu. Kromě krásné přírody, hlubokých lesů, horských luk a výrazných stop historie v podobě zaniklých obcí nebo bývalých dolů najdete v pohoří nebo jeho podhůří také řadu zajímavých míst spojených s vodou jako přírodním živlem, vodohospodářstvím a činností člověka.

Zhruba dva a půl kilometru od centra Rychlebských hor – Javorníku – najdete v lese, když se vydáte nad zámek Jánský vrch a dále směrem na Račí údolí po červené turistické značce, Kapli svatého Antonína. Vedle ní tryská ze země pramen/studánka svatého Antonína Paduánského. Kapličku nechala na místě vystavět v letech 1893 – 1896 žena na počest Bohu za záchranu jejího syna, který spadl v Javorníku z mostu. Zničená kaple byla opravena a slavnostně vysvěcena v roce 1993.
Nicméně původní dřevěná kaple byla podle pověsti v místě postavena již o 150 let dříve. V roce 1745, kdy během druhé slezské války trpěl batalion Chorvatů chránících rakouské vojsko před vpádem Prušáků nedostatkem vody. Vojáci kopali a našli zřídlo vody. Jeden z velitelů údajně vyřezal z vděčnosti z lipového dřeva sochu sv. Antonína a pověsil ji na smrk u pramene pitné vody. Později zde byla vybudována dřevěná kaple.

Po zhruba kilometru chůze dojdeme k úžasné vyhlídce s názvem Čertovy kazatelny. Pod ní se nachází úchvatné Račí údolí. Do něj ze skalnatého ostrohu sestoupáme po prudkých serpentinách po zelené turistické značce. Před tím, než se vydáme proti proudu potoka, je dobré navštívit místní nově zrekonstruovanou Tančírnu. Objekt má svou atmosféru, znovu žijeme pravidelnými kulturními událostmi a dýchne na vás atmosféra doby, kdy byl na začátku minulého století srdcem kultury v tehdy převážně německých Rychlebských horách – více informací je zde. Zhruba dvě stě metrů od Tančírny najdeme rekreační areál Račí údolí a restauraci Isolde nabízející k jídlu i pití skvělé regionální produkty – více informací je zde.

Od Tančírny se vydáme proti proudu Račího potoka do horní části stejnojmenného údolí. Voda v horské říčce si razí cestu přes balvany, vytváří drobné meandry, v průzračně čisté vodě je možné pozorovat pstruhy. Dolní polovina údolí s příkrými a skalnatými svahy je přírodní rezervací. Půjdete také kolem místa, odkud odebírá surovou vodu pro obyvatele Javorníku Správa vodovodů a kanalizací Javorník.
Abychom se nemuseli vracet na začátek Račího údolí stejnou cestou po proudu potoka, je možné na rozcestí Pod Rychleby odbočit do kopce po červené turistické značce. Vystoupáme k zřícenině hradu Rychleby, odkud je působivý výhled na Račí údolí a hřeben Rychlebských hor, a budeme pokračovat k Čertovým kazatelnám. Odtud sejdeme po zelené turistické značce zpět k Tančírně, případně můžete pokračovat dále po červené zpět do Javorníku.

Celou trasu výletu si prohlédněte zde.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top