Za protipovodňovou bariéru Písek zaplatí šest milionů korun

blank

Jihočeský Písek investuje do protipovodňové ochrany kolem sídliště Portyč šest milionů korun. Celkové náklady na vybudování bariéry činí téměř 44 milionů korun. Médiím to sdělila mluvčí písecké radnice Irena Malotová.

Na projektu se měl původně Písek podílet 14 miliony korun, ale po jednání s Povodím Vltavy, které stavbu financuje, se nakonec městu podařilo dohodnout nižší částku. „Opatření budou spočívat ve stavbě protipovodňové bariéry na nábřeží Otavy a v částečném zatrubnění potoka Jiher. Zeď vysoká v nadzemní části asi 80 až 110 centimetrů povede v délce 564 metrů od Nového mostu až k bývalému mlýnu,“ uvedl Petr Jelínek z odboru investic písecké radnice. V případě potřeby lze také připevnit mobilní nástavce. Bariéra by měla sídliště ochránit před stoletou vodou.

Zhruba dva z celkových pěti tisíc lidí žije v lokalitě Portyč v záplavovém území. „S realizací protipovodňových opatření v této lokalitě počítá Strategický plán rozvoje města Písku. Všichni máme v živé paměti záplavy před patnácti lety, kdy bylo sídliště Portyč doslova pod vodou a obyvatelé museli být evakuováni,“ řekl místostarosta Písku Jiří Hořánek. Stavba zřejmě začne letos na podzim a skončí v létě 2018.

Scroll to Top