Problémy s odpadní vodou ve Vlasaticích u Břeclavi vyřeší nová kanalizace

blank

Obyvatele Vlasatic na Břeclavsku trápí dlouhodobé problémy s odpadní vodou. Vyřešit by je měla nová kanalizace a čistírna odpadních vod. „V současné době máme kanalizaci řešenou pomocí přepadů a septiků. Někteří obyvatelé v různé míře vypouštějí výkaly do potoka, a to je problém, který musíme řešit,“ zdůraznil starosta Vlasatic Pavel Procházka.

Náklady na novou kanalizaci a čistírnu odpadních vod se pohybují kolem sta milionů korun. Více než polovinu by měla pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí. Všichni v obci připravovanou výstavbu nevítají.

„Zavedení nové kanalizace nás bude stát měsíčně možná i dvakrát tolik. Lidé si to v obci zatím neuvědomují. Zřejmě se budou divit, až jim přijde účet. Mně současná situace nevadí. Naopak, bojím se vysokého vodného a stočného,“ sdělil například Zdeněk Fuksa.

S komplikacemi obec počítá. „Nedělám si iluze. Někteří obyvatelé se nebudou chtít ke kanalizaci připojit. Budeme se snažit je motivovat zaplacením domovní přípojky,“ uvedl Procházka. Stavět se začne příští rok.

Novou kanalizaci plánují také v nedalekých Bavorech, kde se ale obejdou bez vlastní čistírny. Napojí se totiž na tu v Dolních Dunajovicích.

Zdroj: Břeclavský deník 

Scroll to Top