Zahrádkářská kolonie v Olomouci má ustoupit protipovodňovým opatřením, odpůrci už sepsali petici

blank

V olomouckých Nových Sadech mají zrušit rozsáhlou zahrádkářskou kolonii. Důvodem jsou připravovaná protipovodňová opatření. Zahrádkáři jsou však proti a sepsali už petici proti jejímu zachování. Majitelem pozemků je město, které věří, že se s odpůrci projektu dohodne. Nabízí jim půdu v jiné části města.

Půdu má v zahrádkářské kolonii v jižní části Olomouce pronajatou zhruba stovka lidí. Město jim pravděpodobně na podzim vypoví smlouvu. Na vystěhování budou mít zahrádkáři rok, aby se mohlo Povodí Moravy pustit do budování ochrany proti povodním.

Původně vodohospodáři plánovali, že se k tamnímu břehu Moravy dostanou až v příštím desetiletí, ale harmonogram nakonec upravili v reakci na aktuálně vypsané dotace. Zahrádkáři se zrušením nesouhlasí a sepsali petici. „Jsme přesvědčeni, že existují jiné způsoby řešení protipovodňových opatření, které by dokázaly citlivěji spojit jak ochranu obyvatel města, tak zahrádkářskou, relaxační a odpočinkovou zónu, a více se tak přiblížily tolik proklamovaným přírodě blízkým protipovodňovým opatřením,“ stojí v jejich textu. 

Podle předsedy územního sdružení Českého zahrádkářského svazu v Olomouci Miroslava Pazdery mají lidé z kolonie za to, že by mohlo stačit vybudovat protipovodňovou ochranu na protějším břehu Moravy. „Je potřeba si uvědomit, že nejde o nějakých deset zahrádek, ale jednu z největších kolonií v Olomouci. Poměrně velká část místních zahrádkářů jsou důchodci, kteří mají ke svým zahrádkám vztah,“ řekl Pazdera.

Vedení města zahrádkáře chápe, ale opatření proti velké vodě kvůli nim zablokovat nechce. Kolonii navštívil náměstek primátora Aleš Jakubec, který se zahrádkáři hovořil a rozumí tomu, že pro ně bude stěhování těžké. Protipovodňová ochrana má však podle Jakubce vyšší prioritu.

„To, že bychom zahrádkáře vytlačovali násilím buldozery, zásadně odmítám. Musíme se k nim zachovat korektně a nabídnout jim náhradu – zajímavou a přijatelnou lokalitu, kde by mohli mít své zahrádky,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Město už vytipovalo dvě potenciální plochy. Jedná se o lokalitu Na Zábraní v městské části Holice a oblast Andělská na Nových Sadech. Ani jedna z nich však zatím není na vstup zahrádkářů připravená.

Na Zábraní patří půda soukromníkům a radnice by ji musela vykoupit. V lokalitě Andělská město vlastní zhruba 60 procent pozemků, které by jako kompenzace stačily, ale vznik zahrad tam zatím neumožňuje územní plán. „Současně jsme požádali odbory koncepce a rozvoje a majetkoprávní, aby vytipovaly další, třeba i zemědělskou půdu v okolí města, kterou vlastníme nebo je relativně snadno dostupná,“ řekl primátor.

Kolonie na Nových Sadech bude muset ustoupit protipovodňovým opatřením, která Povodí Moravy vybuduje mezi korytem řeky a hrází u čistírny odpadních vod. „Dojde k jejímu navýšení, terén pak snížíme v rozsahu půl až dvou metrů. Hráz ochrání dolní část Nových Sadů a čistírnu odpadních voda Nemilany,“ upřesnil mluvčí podniku Petr Chmelař.

Zdroj: olomouc.idnes.cz 

 

 

Scroll to Top