Do Alžírska se vrátí český byznys včetně výrobců čistíren odpadních vod

blank

Na přelomu září a říjná se uskuteční česká podnikatelská mise do Alžírska. Podle informací Hospodářské komory České republiky budou v delegaci podniky z branží energetiky, zdravotnictví, obranného průmyslu nebo výrobci čistíren odpadních vod. Před několika dny otevřela v alžírském Relizane svou továrnu Škoda Auto.

Zástupci firem se zúčastní v hlavním městě Alžíru a v Oranu podnikatelských fór. Hospodářská komora ČR uvedla, že na tamějším trhu by mohly uspět především společnosti z oblasti zpracování surovin, energetiky, strojírenství nebo obranného průmyslu.

Spolu s Egyptem a Libyí bylo Alžírsko od dob první republiky tradičním obchodním partnerem Československa. „Pomáhá i fakt, že řada současných představitelů alžírské státní správy, státních podniků a soukromých firem studovala v 70. a 80. letech v Československu,“ uvedl mluvčí komory Miroslav Diro. 

Největších objemů dosahovala obchodní výměna v 80. letech, kdy poskytlo Československo Alžírsku významné úvěry na nákup vojenské techniky a stavbu investičních celků. Prudký pokles spolupráce přišel v 90. letech. V roce 2016 vyvezly české firmy do Alžírska zboží za 3,5 miliardy korun. Mise se uskuteční od 30. září do 4. října a kromě podnikatelů se cesty zúčastní i náměstek ministra zahraničních věcí Miroslav Stašek.
Zdroj: E15 

Ilustrační foto

Scroll to Top