Troubky možná posunou protipovodňovou hráz

blank

Troubky na Přerovsku se staly symbolem tragických povodní v roce 1997. Za obcí z obav před další velkou vodou postavili v roce 2013 bez povolení úřadů protipovodňovou hráz. Val však stojí na pozemcích Přerova, který se stavbou nesouhlasí. Informovala o tom Mladá fronta DNES.

Troubky u Přerova dnes před záplavami částečně chrání jediná věc, načerno postavená hrázka v lokalitě Závalí. Vedení dvoutisícové obce stavbu vnímá jako dočasné řešení, než začne stát budovat složitý systém ohrázování Troubek. S umístěním provizorní protipovodňové ochrany nesouhlasí jak přerovská radnice, tak Povodí Moravy.

Stavební úřad v Přerově podnikl vstřícný krok a pozastavil řízení o odstranění černé stavby. Zároveň prodloužil termín, do kterého je obec povinná dodat podklady pro její dodatečné povolení. „Předěláváme projektovou dokumentaci. Chceme hrázku přesunout o tři čtyři metry na sousední pozemky, na kterých už val z části stojí. Šlo by jen o jejich větší zábor. S vlastníky jednáme, podle předběžných informací by to z jejich strany neměl být problém,“ řekl starosta Troubek Radek Brázda, který se s případným odstraněním valu nechce smířit.

Pro další vývoj komplikované situace bude klíčové, jak se k novému řešení postaví Povodí Moravy. Vodohospodáři už totiž jednou načerno postavený val odmítli s tvrzením, že zhoršuje odtokové poměry na Bečvě. Podle mluvčího společnosti si zatím od Povodí Moravy nikdo vyjádření k odstranění valu nevyžádal.

 

 

Scroll to Top