Potřebovali bychom kanalizaci jako metro, zní z Rakovníku

blank

Některé lokality v Rakovníku nejsou na nárazovou velkou vodu připraveny. O tom se ve středočeském městě opět přesvědčili v druhé polovině července, kdy udeřily přívalové deště. Vytvořily se louže pod viaduktem ve směru na Zátiší, zaplavené bylo i Husovo náměstí. Obyvatele sice voda překvapila, ale nesetkali se s ní poprvé. Město se totiž nachází v  dolíku, kam steče voda z okolních kopců velmi snadno.

„Situace nebyla pro město kritická. Vznikly minimální škody. Naopak se ukázalo, že kanalizace funguje relativně dobře. Jak se voda rychle objevila, tak zase rychle zmizela,“ uvedla k přívalovým dešťům v Rakovníku mluvčí městského úřadu Alida Štulajterová.

Aby nebyla v podobných situacích voda lidem až po kolena, dalo by se kanalizaci preventivně zajistit. Mluvčí radnice však vysvětlila, že v takovém případě by musela kanalizace dosahovat rozměrů jako pražské metro. Největší problém spočívá v lokalitě pod viaduktem. Všechny vývody jsou totiž vedeny do Rakovnického potoka. Pokud se zvedne jeho hladina, další voda už nemá kam odtéct.

V minulém roce nechalo město vyčistit svahy podél Plzeňské ulice, které při velké vodě fungují jako vsakovací plocha. Další preventivní opatření budou přibývat. Jedná se například o projekt revitalizace Malinovského ulice. „Jeho součástí bude právě i odvodnění Zátiší. Toho má být docíleno zbudováním zasakovacích poldrů či nádrží, kam jednorázově nateče větší množství vody a postupně se začne vsakovat. Proud valící se vody z kopců směrem na Vrchlického náměstí by tak mohl díky nim značně zeslábnout,“ prozradila o připravovaném projektu mluvčí.

Každý prostor ve městě si úpravy dovolit nemůže. V úvahu tak třeba nepřipadá kvůli rozsahu a finanční náročnosti rekonstrukce spojená s odvodněním u Husova náměstí.

Zdroj: Rakovnický deník 

 

 

Scroll to Top