Vodarenstvi.cz na prázdninách: Kde se nad vodní hladinou tyčí mohutné hrady a ...

blank

Na jihu Polska poblíž hranic se Slovenskem a s fascinujícími výhledy na Tatry a Pieninský národný park byla vybudována na Dunajci Czorsztynská přehrada (Jezero Czorsztrynske). Oblast je skvělým místem pro letní dovolenou nebo výlet, ať již pro aktivní odpočinek v podobě výletů po okolních horách nebo pro pasivní variantu spočívající v návštěvě místních památek a turistických atrakcí.

Nad hladinou se vypínají monumentální hrady Czorsztyn na jedné straně vodního díla (podle stejnojmenné obce, která dala název i vodnímu dílu) a Dunajec na opačném břehu. V letních měsících je přehrada a její okolí především poblíž Czorstyna na jedné straně, případně obcí Falsztyn a Frydman na straně druhé vyhledávaným dovolenkovým místem. Tomu odpovídají také služby a rozvinutá turistická infrastruktura včetně potřebných ubytovacích kapacit.
Je možné brázdit vodu jezera na propůjčené loďce nebo šlapadle, projet se na vyhlídkové lodi, navštívit trhy s regionálním zbožím nebo zmiňované hrady, případně rybařit. Czorsztynský hrad z horního patra nabízí krásné výhledy na hory na slovenské straně hranice, z Dunajce se naopak můžete kochat výhledy na polské národní parky (Gorczansky park narodowy a Pieninsky park narodowy na obou stranách hranice). Jde o panoramata, která si zapamatujete pro jejich působivost ještě dlouho. Zajímavá je také procházka po hrázi přehrady, z níž je krásný výhled na oba protilehlé hrady, vodní plochu, ale i horské masivy nad hladinou.

Nad místem, kde do nádrže vtéká Dunajec, leží obec Debno. V ní se nachází dřevěný kostel svatého Michala Archanděla z 15. století, který je díky své unikátní vnitřní výzdobě zařazen do registru památek UNESCO.

Od česko-polské hranice v Českém Těšíně je to k přehradě necelých 170 kilometrů. V Polsku se v současnosti mohutně investuje do budování a zkapacitňování silniční infrastruktury, což je v případě této cesty patrné především mezi městy Jordanów a Nowy Targ, kde se v důsledku toho můžete několik desítek minut zdržet v dopravních omezeních. Jestliže se do oblasti vypravíte, byla by chyba vynechat návštěvu dvou zmiňovaných horských masivů. Gorce i Pieniny jsou kromě několika málo partií, jako je například nejvyšší vrchol Turbacz nad Nowym Targem, mimo větší zájem turistů a najdete zde pozůstatky úžasných horských pralesů, horských luk a stále aktivního pasteveckého řemesla.

Více o obou popisovaných hradech i přehradě se dozvíte zde.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top