Brněnské vodárny a kanalizace zvýšily výnosy o 45 milionů korun

blank

Přestože Brněnské vodárny a kanalizace loni zvedly vodné a stočné meziročně o 70 haléřů za kubík, zatímco v minulých obdobích cena meziročně rostla  i o několik korun, dokázaly navýšit výnosy na 1,84 miliardy korun. Zisk stoupl o osm milionů korun na 85 milionů. Informace byly zveřejněny ve výroční zprávě.

V roce 2016 činilo vodné a stočné v Brně 75,14 korun. Letos je to o 70 haléřů více. Firma se snaží rozšiřovat svoji působnost v obcích, které lze napojit na vodárenskou soustavu a na čistírnu odpadních vod v Modřicích, kde také vodárny koupily pozemky a historické budovy. Vodohospodáři nechali vypracovat koncepci rozvoje modřické čistírny. Ten by si vyžádal téměř miliardovou investici.

„Dlouhodobým problémem zůstává neuskutečněná rekonstrukce v Brně v ulicích Solniční, Česká a Veselá. Jako problém se ukazuje také stav vodovodů v ulicích Srbská, Veveří, Gajdošova a Krkoškova a v Želešicích, kde došlo k většímu počtu havárií,“ uvedl ve zprávě předseda představenstva Miroslav Nováček. Zároveň upozornil na negativní bilanci podzemního zdroje v prameništi Březová nad Svitavou. 

Akcie vodáren z 51 procent drží krajské město Brno a 46 procent francouzský koncern SUEZ. Zbytek akcií připadá na drobné akcionáře.

 

Scroll to Top