Kvůli vedrům se v jižních Čechách zvýšila spotřeba vody

blank

Zákazníci z Vodárenské soustavy jižní Čechy odebrali v květnu a červnu oproti průměrným stavům zhruba o 200 tisíc metrů krychlových vody více. Podle mluvčího Jihočeského vodárenského svazu Zdeňka Zuntycha je znát, že s vedry spotřeba vody stoupá. Díky zásobení vodou z vodárenské soustavy však lidé nenarážejí na žádná omezení. Ročně dodá svaz obcím 23 milionů metrů krychlových vody.

„Obce a města, která jsou napojena na jihočeskou vodárenskou soustavu, nemají s dodávkami vody žádný problém a úřady nemusí vyhlašovat restrikce a omezení. Potvrzuje se, že soustava je pilířem jihočeského vodárenství. Má dostatek vody a její kapacita má stále velkou rezervu,“ říká provozní náměstek Jihočeského vodárenského svazu František Rytíř, který vodárenskou soustavu měřící 550 kilometrů vlastní a provozuje.

Vlastníky Jihočeského vodárenského svazu jsou obce. Svaz garantuje všem napojeným sídlům stoprocentní dodávku pitné vody a ročně zajišťuje zhruba 35 milionů metrů krychlových pitné vody.

V srpnu by se měly na soustavu napojit Čimelice a Rakovice na severním Písecku, kde je osm kilometrů dlouhý vodárenský řad již napojen. Stavba za 35 milionů korun vyřeší dlouhodobé problémy obou obcí s pitnou vodou. Naposled byly zkolaudovány pomocné stavby a nyní se žádá o kolaudaci vodního díla jako celku. Svaz pak může dodávku vody zahájit do týdne po schválení stavby do užívání.

Jihočeský vodárenský svaz vznikl v roce 19923 a je největším výrobcem pitné vody v kraji. Svaz vlastní a provozuje Vodárenskou soustavu jižní Čechy, která měří 550 kilometrů a mezi její nejdůležitější objekty patří vodárenská nádrž Římov a Úpravna vody Plav.

Zdroj: Českobudějovický deník 

 

 

 

Scroll to Top