Povodí Moravy opraví vodní nádrž Boskovice

blank

V průběhu léta zahájí státní podnik Povodí Moravy modernizaci vodní nádrže Boskovice na Blanensku. Podle odhadů potrvá stavba dva roky. Zvětší se průtočná kapacita současného bezpečnostního přelivu nádrže, aby při povodních nehrozilo přelití nebo protržení sypané hráze. Náklady na rekonstrukci dosáhnou 138 milionů korun. Média o tom informoval mluvčí podniku Petr Chmelař.

Přehrada Boskovice byla vybudovaná v letech 1985 – 1989. Hlavním důvodem stavby byly rostoucí požadavky Blanenska a Boskovicka na pitnou vodu. Výška hráze, na které bude kvůli rekonstrukci uzavřen průchod, činí 42,5 metru. Jelikož se jedná o chráněný vodní zdroj, je v boskovické nádrži přísně zakázáno koupání.

Modernizace přehrady si vyžádá s ohledem na ochranu majetku a zdraví obyvatel i dočasné snížení vodní hladiny, která bude snížena zhruba dva měsíce až o 12 metrů pod úroveň hladiny zásobního prostoru. „K tomu by mohlo dojít v případě, kdy do nádrže v důsledku náhlých a prudkých dešťů začne přitékat velké množství vody. Vodní nádrž musí i v průběhu rekonstrukce dokázat převést případnou povodňovou vlnu,“ uvedl Petr Chmelař. V současnosti Povodí Moravy provádí modernizaci vodního díla Opatovice a Vranov. Dále připravuje rekonstrukci nádrže Koryčany a Letovice.

 

Scroll to Top