Zlínský kraj nezahájil řízení o odebrání licence Moravské vodárenské

blank

Zlínský kraj dostal nařízení od ministerstva zemědělství, aby zahájil řízení ve věci odebrání licence Moravské vodárenské na provozování vodáren v regionu. Hejtmanství to však odmítlo. Resort ministerstva zemědělství tak případ krajskému úřadu ve Zlíně odebral a se stejným nařízením ho předal Krajskému úřadu v Olomouci, kde firma také působí. Možnost, že bude společnosti odebrána licence na provozování Vodovodů a kanalizací Zlín je stále reálná. Nic na tom nezměnil ani fakt, že krajský úřad ve Zlíně řízení o odebrání koncese nezahájil. Klíčové smlouvy probere soud letos v září.

Na konci loňského roku rozhodl soud o tom, že valná hromada vodáren v roce 2004 byla neplatná. Schvalovala se na ní zásadní věc, prodej části Vodovodů a kanalizací Zlín koncernu Veolia. Následně začala Moravská vodárenská infrastrukturu provozovat.. Podle mluvčí ministerstva zemědělství Markéty Ježkové je úřad názoru, že pravomocné rozhodnutí soudu o zrušení platnosti usnesení valné hromady představovalo pro kraj závažný důvod pro zahájení řízení.

Hejtmanství argumentuje, že proces odebrání koncese nezahájilo z toho důvodu, že Moravská vodárenská i VaK mu předložily smlouvu o nájmu a provozování s tím, že ji považují za platnou. Vedoucí krajského odboru životního prostředí a zemědělství Alan Urc sdělil, že obě strany uznávají smluvní závazky a plní je. Tím pádem nejsou podle něj splněny zákonem stanovené podmínky, aby hejtmanství zahájilo řízení z moci úřední. Poukázal i na fakt, že zlínský soud teprve bude rozhodovat o platnosti klíčových smluv, což bude podle něj zcela zásadní pro další vývoj situace. Hlavní líčení jsou nařízena na září. Moravské vodárenské se přístup státu nelíbí. Podle mluvčí Markéty Bártové je společnost překvapena opětovnou snahou ministerstva zemědělství zasahovat do platného smluvního vztahu, který v roce 2004 samo podpořilo. „Postup ministerstva je navíc v přímém rozporu s názory Krajského úřadu Zlínského kraje i Ústavního soudu, který považuje neplatnost usnesení valné hromady VaK Zlín za výlučně vnitřní záležitost společnosti. Ta automaticky nezpůsobuje neplatnost smlouvy,“ dodala Bártová.

Zlínské hejtmanství odmítlo zahájit řízení o odebrání licence Moravské vodárenské už podruhé.

Zdroj: Mladá fronta Dnes 

Scroll to Top