Chaloupky vyhrály boj o vodovod, stavba promění někdejší chatařskou lokalitu

blank

Místní si mohou oddechnout. V osadě Chaloupky na Mladoboleslavsku už nebudou muset sledovat, kolik jim zbývá vody ve studních a skončí jim náročné chození s balíky pitné vody. Zdejší voda totiž není pitná a výstavba vodovodu začne ještě letos. Podle místní bojovnice za vodovod Hany Čížkové končí v Chaloupkách středověk.

V současnosti žije v Chaloupkách, místní části pětitisícových Kosmonos, dvacet stálých obyvatel. Právě počet obyvatel byl důvodem, proč vedení Kosmos realizaci vodovodu odmítalo. Také starosta Jiří Müller, který projekt nakonec prosadil, byl tím, který o vodovodu nechtěl dlouho ani slyšet. Kvůli nízkému počtu obyvatel Chaloupek totiž měly Kosmonosy minimální šanci získat dotaci. Město tak bude vodovod financovat ze svého. Jiří Müller přiznal, že změnil názor. Schválení stavby prošlo po debatě rady města a zastupitelstva hladce. Chaloupky budou podle starosty po postavení vodovodu možnou oblastí pro potenciální investice. S realizací vodovodu souhlasí i bývalý starosta Kosmonos Miroslav Vaněk.

Obyvatelé Chaloupek si dlouhodobě stěžují na nedostatek vody ze studní. Ačkoliv některé rodiny prohloubily studny více než na dvacet metrů, voda z nich stejně rychle zmizela. Brzy už Chaloupečtí nebudou na studny odkázáni. Kosmonosy si nechaly před rokem zpracovat projektovou dokumentaci, po které následovalo výběrové řízení, z něhož vzešl zhotovitel stavby. Ten začne budovat více než kilometr dlouhý vodovod od Dolních Stakor, které nejsou součástí Kosmonos, ale do Chaloupek je to od obce blíže.

Vodovod staví i další obce na Mladoboleslavsku. Po letech se dočkaly například Dobrá Voda, Lhotice nebo Mnichovo Hradiště.

Foto, zdroj: Boleslavský deník 

 

Scroll to Top