V Českém Krumlově schválili obnovu infrastruktury na následujících deset let

blank

Nejasnou položkou v obnově vodovodů a kanalizací v Českém Krumlově zůstává čistírna odpadních vod. Ta je spojena s problémy majitele čistírny, kterým jsou papírny ve Větřní. Tématem se zabýval Českokrumlovský deník.

Jaký může být vliv dění okolo čistírny odpadních vod na vodné a stočné? Českokrumlovský deník se ptal místostarosty města Josefa Hermana. ,,Nyní máme vztah k čistírně zasmluvněný prostřednictvím společnosti ČEVAK, a je to pro nás v této chvíli dobré. Podstatné ale bude, kdo se stane jejím vlastníkem, a jaké ceny za čištění bude uplatňovat. My se snažíme udělat všechno proto, aby se stalo jejím vlastníkem město. Jsme přesvědčeni, že i při potřebě investic, která tam vznikne, budeme schopni udržet cenu vody na solidní úrovni,“ přiblížil situaci Josef Herman. K rozluštění hádanky o prodeji čistírny může dojít na podzim. Český Krumlov se však snaží prosazovat i variantu výstavby nové čistírny, kdyby záměr s odkoupením nevyšel.

Českokrumlovské sítě jsou podle Josefa Hermanna v dobrém stavu. ,,Po pětadvaceti letech, kdy město vkládalo každoročně prostředky do obnovy, se síť podstatně zlepšila a zmladila. Na druhé straně tu máme pořád několik míst, kde je to stáří vysoké a síť je tam téměř v havarijním stavu. Existují i místa, kde dodnes kanalizace není. Na to se musíme nyní zaměřit,“ řekl dále místostarosta.

Do plánu obnovy jsou zařazeny například Nové Dobrkovice, prostor nad Jitonou nebo ulice Pod svatým duchem. Momentálně je připravena komplexní modernizace v Nových Dobrkovicích, která začne letos a skončí během příštího roku.

Za vodné a stočné se dnes v Českém Krumlově platí 74 korun za metr kubický. Nejméně platí za vodu v Jihočeském kraji lidé v Jindřichově Hradci, 62 korun, ale například v Táboře je to o 32 korun více.

 

 

Scroll to Top