Divočina a tisíce ptáků u rybníka kousek od Pardubic

blank

Nečekaný adrenalinový zážitek u vody může potkat návštěvníky národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník kousek od Lázní Bohdaneč na Pardubicku. Samotné městečko stojí za návštěvu. Dominantou jsou samozřejmě místní lázně, které nesou stopy práce slavného architekta Josefa Gočára.

Výlet kolem rybníka začneme kousek od benzínové pumpy u silnice poté, kdy vyjedeme jen kousek z Lázní Bohdaneč směrem na Chlumec nad Cidlinou. Tady začíná naučná stezka Bohdanečský rybník a rybník Matka. Půjdeme zhruba kilometr po stezce, po levé ruce budeme mít oblast Bohdanečského rybníku, po pravé straně uvidíme tři menší rybníky. První zmínky o rybníku sahají až do přelomu 15. a 16. století. Od 90. let 20. století proběhlo několik etap revitalizace lokality, aby se vrátila k přírodě blízkým poměrům a byly eliminovány negativní dopady hospodaření v průběhu předlistopadového režimu.

Na hladinu Bohdanečského rybníka uvidíme zpočátku jen místy, částečně je zakryt stromy a divoce rostoucími rostlinami. Celkový výhled se nám otevře až po přejití boční strany rybníka, ale jde o zážitek, který náštěvníka ohromí a překvapí. Celou cestu nás bude provázet hlas tisíců ptáků, kteří zde sídlí. Bohdanečský rybník je vyhlášen od roku 2004 jako ptačí oblast s výskytem vzácných druhů ptáků, jako jsou například bahňáci nebo chřástalové. V lokalitě byla zaznamenána přítomnost téměř 180 druhů ptáků, z toho téměř 80 druhů zde hnízdí. V létě se na rybník například slétá až 300 labutí velkých.

Po zhruba dvou a půl kilometrech naučná stezka končí, je možné pokračovat po cyklostezce do malé obce Dolany, vrátit se, nebo se pokusit rybník obejít po neznačených pěšinách. Tato varianta s sebou nicméně nese některé rizika, s nimiž se možná bude potřeba vypořádat. Okolo rybníka je velké množství mokřadů a podmáčených lokalit, ostrůvků, poloostrovů a lagun, hustých porostů olší, vrb a hustého rákosí. Ztratit se je tak poměrně jednoduché, najít cestu zpět na pevnou a nepodmáčenou zem poměrně složité. Do toho je třeba se připravit na stálé útoky komárů a dalšího hmyzu. Řada zdánlivě vyšlapaných stezek se postupně ztrácí v podmáčených porostech, jejich původci často nejsou lidé, ale spíše zvířata.
Podaří-li se vám přesto rybník zdárně po hranici rezervace obejít, přijdete k naučné stezce u Polákova poloostrova. Na něm je ornitologická pozorovatelna, odkud se otevře působivý výhled na rybník, okolní unikátní biotop i tisíce létající, lovících a křičících ptáků.

Scroll to Top