Vodarenstvi.cz vidělo divoké koně…v divočině u lotyšského moře

blank

V jihozápadním cípu země u hranice s Litvou najdete další z lotyšských unikátů. Tím je přírodní park Pape, jehož centrem je jezero lagunovitého typu propojené řadou vodních cest a kanálů a obklopené podmáčenými loukami stejně jako specifickým typem lesa, v němž jsou zastoupené především břízy. Uvidíte také nespoutaný a divoký Balt s úchvatnými písečnými dunami.
Do parku se dostanete autem nejlépe tak, že v obci Rucava zhruba deset kilometrů za litevskými hranicemi odbočíte z hlavní silnice vedoucí do centra oblasti – města Liepaja – na malou, jen místy asfaltovanou cestu. Ta vede přímo po hranicích parku k moři do bývalé rybářské osady Pape. Některé z domů jsou opuštěné a podléhají zubu času, některé jsou ale pěkně opravené jako rekreační chalupy.
Procházka kolem moře v této oblasti je skutečně zážitkem. Divoká voda zde naráží na útesy, uvidíte působivé duny a cítíte se jako uprostřed nekompromisní divočiny. Balt zde ukazuje svou sílu a zdejší opuštěné pláže jsou velice působivé.
V oblasti můžete narazit na řadu opuštěných domů a objektů, ale také místa, kde se postupně probouzí turistický ruch, a za klidem a úžasnou přírodou sem míří milovníci divočiny. Ubytovat se můžete například jen pár kilometrů od Pape v malých resortech Aulaukio Baltija nebo Pukarags. Při cestě od Rucavy do Pape narazíte také na okraji jezera na opuštěný statek a několik dalších domů, kde funguje svérázná výletní restaurace s ještě svéráznějším majitelem a je možné si zde půjčit loďku pro plavbu mezi kanály členitého jezera.
V parku vede několik turistických tras. Nedoporučuje se z nich sestupovat. Lesy jsou podmáčené a snadno můžete zabloudit. Rozhodně se na výlet nevydávejte bez repelentu, protože útoky komárů jsou skutečně masivní a agresivní.
Když budete pozorní, můžete narazit na divoké koně tarpany, kteří až do konce 18. století byli v této části Evropy naprosto běžní. Pro účely zemědělců z nich byl vyšlechtěn Koník polský. V roce 1999 se do tohoto parku první vyšlechtění koně původního plemene vrátili. Do parku ale byli vysazeni také zubři nebo pratuři. Park je také hnízdištěm desítek tisíc ptáků.

 

Scroll to Top