Vyřeší sucho na Žatecku vodní nádrž?

blank

Žatecko dlouhodobě sužuje sucho. Region patří k nejsušším místům v republice. Situaci by mohla změnit výstavba vodní nádrže Kryry. ČTK to uvedl expert z ministerstva zemědělství Pavel Punčochář, který se také zabývá tvorbou strategie proti dopadům sucha.

Jaké by měla mít vodní nádrž parametry? Dílo, s jehož zprovozněním se kalkuluje na rok 2032, by mělo objem pět milionů metrů krychlových. O výstavbě rozhodne vláda do roku 2019. Ministerstvo zemědělství usiluje o to, aby Povodí Ohře a Povodí Vltavy vypracovaly studie proveditelnosti projektu. Do nádrže by proudila voda z 22 kilometrů vzdálené Nechranické přehrady. Velkou výhodou je, že přivaděč lze vést po státních pozemcích, což by stavbu výrazně usnadnilo. 

Ministr zemědělství Marian Jurečka upozornil, že stavba bude zahájena pouze v případě, že se prokazatelně a dlouhodobě začnou naplňovat negativní scénáře dopadů klimatických změn.

Vláda ČR v roce 2016 schválila to, aby začalo ministerstvo zemědělství v souvislosti s omezováním následků sucha s projektovou přípravou u středočeských nádrží Senomaty a Šanov, které by mohly začít fungovat za pět let. Přípravy začaly i v případě přehrady Pěčín na Královéhradecku a u Vlachovic na Zlínsku.

 

Scroll to Top