Kvalitnější voda z vodovodu v Kovářově

blank

Kovářov a jeho přidružené obce Zlučín a Radvánov odebírají vodu ze společného vodovodu. V minulosti se kolem Kovářova těžil uran, což se dones projevuje na kvalitě pitné vody. Nutná jsou protiradonová opatření. Informoval o tom Českobudějovický deník. 

Jihočeský Kovářov, který leží 11 kilometrů od Milevska, se může pyšnit titulem Vesnice roku 2004. Vodovod vybudovala obec v sedmdesátých letech. „Voda nám nedocházela ani při těch největších suchách, ale máme v ní radon a původní asi dvacet let stará protiradonová kolona už dosluhovala, tak jsme se s provozovatelem vodovodu, kterým je společnost ČEVAK, shodli na vybudování nových technologií. Získali jsme příslib ministerstva financí, že nám bude nová protiradonová kolona stoprocentně uhrazená,“ informoval starosta obce Pavel Hroch.

Celkové náklady dosahují 1,3 milionu korun, ale voda už novou technologií protéká od konce letošního května. Lidem způsobuje problémy vysoký obsah železa ve vodě, které ji místy zakalí. Kovářov už požádal Jihočeský kraj o dotaci na filtr na železo, který stojí půl milionu korun.

Scroll to Top