Lidé protestují proti upuštění Křetínky, petici podepsalo tisíc lidí

blank

Hráz letovické přehrady bude muset projít rozsáhlou rekonstrukcí. Po ní bude moci čelit desetitisícileté vodě. Ačkoliv se s rekonstrukcí počítá až po roce 2019, tak vodohospodáři požádali o snížení hladiny o tři metry už nyní. Proti kroku se postavily obce a řízení se pozastavilo.

Vodní dílo Letovice na říčce Křetínce leží asi tři kilometry před jejím soutokem se Svitavou v Letovicích. O umístění do zdejšího profilu v členitém povodí Svitavy bylo rozhodnuto v roce 1969. Podle letovického zastupitele a jednoho z iniciátorů petiční akce Petra Novotného nedává smysl, proč by měla být voda z přehrady upuštěna už teď. Dodal, že přehrada má vyrovnávat vodu ve Svitavě, a pokud v ní samotné nebude voda, tak už nebude tok čím regulovat.

Petice byla zahájena v dubnu a v elektronické podobě čítá necelých 400 podpisů. Papírová pak kolem 600. Povodí Moravy musí držet hladinu vody v nádrži tři metry pod zásobním prostorem. Už dnes je v ní méně vody, než bývá touto dobou obvyklé. Podle Petra Chmelaře je na vině nedostatek sněhu, bez kterého se přehrada nenaplnila.

Jak moc bude nutné hladinu během rekonstrukce snížit, zatím není příliš jasné. První požadavek vodohospodářů byl 14 metrů. Proti byly ale obce, podle kterých by se přehrada zničila. Vedení Letovic chystá společně s Povodím Moravy pro obyvatele a zájemce veřejné setkání, které se uskuteční 18. května od 17 hodin v místním kulturním domě.
Zdroj: 5plus2

Scroll to Top