Z potůčku v Ostravě se stala špinavá stoka, myslivci pátrají po znečišťovateli

blank

Nesnesitelný zápach a šedozelená olejovitá hladina s bublinkami. Takto už léta vypadá stav bezejmenné strouhy ve Staré Bělé poblíž Ostravy, které zásobuje vodou slepé rameno Odry v ostravské části Výškovice. Tématem se zabýval Moravskoslezský deník.

„Občas byl potok cítit močovinou, pravděpodobně když čistili přilehlou jízdárnu. Potom postavili za jízdárnou nové rodinné domky a ve vodě se začala objevovat bílá tekutina, snad saponáty, jakési tuky. Voda začala zapáchat po fekáliích. Teď tam dokonce plavaly výkaly,“ uvedl Artur Kubica. Ten patří k místním myslivcům, kteří pátrají po znečišťovateli. Potrubí, které vede z koňských stájí, je však suché.

„Jeho samočistící schopnost nestíhá,“ vysvětloval někdejší myslivecký hospodář Karel Staněk situaci v potoce v návaznosti na nedávné deště. Upozorňuje také na skutečnost, že nedaleko od něj vede hlavní kanalizační sběrač ze Staré Bělé, Polanky nad Odrou a Proskovic. „Hledání toho, kdo do potůčku vypouští svinstva a zabíjí v něm všechno živé, může trvat spoustu měsíců, snad i let. Tato strouha je přitom jedinou zásobárnou vody pro slepé rameno Odry,“ líčil Staněk.

Magistrát města Ostravy o problému ví. „Odbor ochrany životního prostředí už od konce loňského roku provádí takzvaný vodoprávní dozor zaměřený na kontrolu nakládání s odpadními vodami. A to u vlastníků nemovitostí především v blízkosti předmětného vodního toku připadajících v úvahu jako možní znečišťovatelé,“ uvedla mluvčí radnice Andrea Vojkovská. Podle právního předpisu mohou být znečišťovatelé potrestáni i sankcí. „Před třemi čtyřmi lety ve strouze žilo několik ondater a každé jaro se po hladině proháněly malé kačenky. To už tam neuvidíte,“ tvrdí nimrodi.
Foto: Pavel Sonnek (Deník)

Scroll to Top