Přehrada Hracholusky by se měla dočkat kvalitnější vody

blank

Vodní nádrž Hracholusky se nachází na hranici okresů Tachov a Plzeň sever. Palčivým problémem je fakt, že přehradu hned na startu letních prázdnin napadají sinice. Plzeňský kraj si nechá vypracovat od Povodí Vltavy podrobnou studii povrchových a odpadních vod na části řeky Mže, která má zásadní vliv na kvalitu vody v přehradě. ČTK o tom informoval hejtman Josef Bernard.

Za monitoring mapující zdroje znečištění Mže zaplatí kraj asi půl milionu korun. Monitoring bude důležitým předmětem pro zpracování projektu, který povede ke zlepšení stavu vod ve vodním díle. „Zatím nemáme podrobná vstupní data a příčiny jen tušíme. Chtěli bychom během jednoho roku detailně zmapovat stav, tedy jak to s vodou na Hracholuskách vypadá. Chceme, aby tam voda byla trvale čistá,“ řekl Bernard.

Náměstek hejtmana Ivo Grüner naznačil, že největší problém můžou být splachy z polí. Podle něj jsou Hracholusky nenahraditelné jak z pohledu životního prostředí, tak z pohledu, že se jedná o významnou turistickou oblast. „Také proto jsme teď v radě schválili, že ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty připojíme na nově rekonstruovaný most, který vede z Plzně-severu na Tachovsko, lávku,“ doplnil Grüner.

Kraj chce lávku prodloužit na obě strany tak, aby se napojila na cyklotrasy na obou stranách údolí. Bude stát 6,8 milionu korun a další prostředky budou potřeba na propojovací cyklostezku. Dotaci na projekt by mohl kraj získat od Státního fondu dopravní infrastruktury.

Scroll to Top