Spor o těžbu štěrkopísku a ohrožení zdroje vody pokračuje, rozhodne báňský úřad

blank

Ložisko šterkopísku, který chce mezi Moravským Páskem a Uherským Ostrohem těžit firma František Jampílek, zatím zůstane nedotčené. Povolení k dobývání musí vydat Český báňský úřad. Ten dočasně přerušil správní řízení a po firmě požaduje, aby doplnila chybějící dokumentaci. ČTK o tom informoval mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek.

Nejhlasitějším odpůrcem jsou okolní obce v místě potenciální těžby, podle kterých dobývání znehodnotí zdroj pitné vody Bzenec-komplex. Ten zásobuje pitnou vodou zhruba sto tisíc obyvatel. Jihomoravští hygienikové tvrdí, že částečné riziko kontaminace vody existuje, opačný názor má ministerstvo životního prostředí. V případě povolení těžby se chtějí obce bránit i soudně. Proti záměru těžařů vznikla petice čítající 13 podpisů. Starostové obcí už jednali s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Finální slovo bude mít báňský úřad na základě posudků několika orgánů včetně ministerstva životního prostředí a hygienické stanice. K těžbě už dali souhlas zlínští hygienici, ale úřad čeká na konečné vyjádření hygieniků z Brna, protože vodní zdroj zásobuje obyvatelstvo Jihomoravského kraje. „Vidíme jednoznačně problém v tom, že v případě havárie může dojít k narušení dodávky pitné vody. Těžbou dojde k odkrytí podzemních vod a je to zátopová oblast. Pokud se tam dostane znečištění, je to nevratné a zdroj by zanikl. Je přitom pátý největší v republice a my riskujeme zánik nekonečného zdroje pitné vody kvůli těžbě na 20 let,“ řekl ČTK ředitel jihomoravských hygieniků David Křivánek. Podle ministerstva životního prostředí není kvalita pitné vody ohrožena, což vyplývá z posudků, které si nechal úřad vypracovat. Aby mohlo pokračovat správní řízení a být vyřčen konečný verdikt, musí závěry všech zainteresovaných stran předložit báňskému úřadu těžařská společnost. To se však zatím nestalo.

Foto: MF Dnes

Scroll to Top